De laatste Thaise vlieger uit de Tweede Wereldoorlog is op 102-jarige leeftijd overleden

~HIJ HEEFT ZIJN BAKER GELD WEL VERDIENT~
(Hij heeft een gezegende leeftijd mogen halen)

PRACHUAP KHIRI KHAN:- De Tweede Wereldoorlog eindigde 76 jaar geleden, velen van ons waren niets eens geboren, maar deze week stierf de laatste Thaise vlieger die actief vocht in de Tweede Wereldoorlog op 102-jarige leeftijd.

De Thaise vlieger Choy Lodethanong is woensdagochtend overleden.  Op 102-jarige leeftijd werd het overlijden als een natuurlijke dood beschouwd.  Choy maakte deel uit van de Royal Thai Air Force, een lid van de Wing 5 die in het midden van de vorige eeuw vocht tegen Japanse indringers in de oorlog.  Hij was een gedecoreerde militair die deel uitmaakte van het korte conflict tussen Japan en Thailand.

Op 7 december 1941 leidde de beruchte Japanse aanval op Pearl Harbor op Hawaï de Verenigde Staten ertoe de Tweede Wereldoorlog in te gaan.  Maar anderhalf uur voor die aanval (hoewel het 8 december was met het tijdsverschil), viel Japan Thailand binnen in een gevecht van 5 uur op het strand van Ao Manao in Prachuap Khiri Khan.  Thailand sloot uren later een alliantie met Japan om Birma binnen te vallen en verklaarde de volgende maand de oorlog aan de VS en het VK.

Khun Choy was 24 jaar toen die strijd plaatsvond, en hij behoorde destijds tot de Thaise piloten, lokale politie en burgers, die vochten om te voorkomen dat de Japanse keizerlijke troepen aan land kwamen op het strand van Ao Manao.  Om de 42 mensen te herdenken die tijdens de 5 uur durende Japanse invasie zijn omgekomen, houdt The Royal Thai Airforce elk jaar op 8 december een herdenkingsdienst.

De huidige commandant van Wing 5 bracht vorig jaar hulde aan de Thaise vlieger Choy voor zijn 101ste verjaardag en overhandigde hem een ​​verjaardagscadeau.  Na zijn overlijden heeft de Royal Thai Air Force contact opgenomen met de familie van Choy om haar medeleven te betuigen.  Een koninklijk gesponsorde crematieceremonie werd vandaag gehouden in Wat Sam Roi Yot in Prachuap Khiri Khan nadat traditionele begrafenisrituelen hadden plaatsgevonden.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Azië 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!