Het is onmogelijk om de Nederlandstalige gemeenschap in Thailand te ontlopen

PATTAYA:- Het mooie voor vele nog gemoedelijke Thailand is een land dat voor veel nederlanders en Belgen een populaire reisbestemming is.  Maar veel medelanders voelen zich niet alleen op hun gemak in dit tropische land als toerist, maar ook als expat. 

In Thailand heeft zich dan ook in de loop der jaren een uitgebreide Nederlandse  gemeenschap gevormd, die niet alleen uit Nederlanders bestaat, maar ook uit Belgische en Vlaamse burgers. 

Al in de 16e eeuw waren er de eerste contacten tussen Nederland en Thailand, sommige van onze voorvaderen gingen op handelsmissies in Zuidoost-Azië en richtten ook bedrijven en zelfs nederzettingen op in Thailand, o.a. Ayutthaya. In die koloniale tijd stond Siam, zoals Thailand destijds heette, ook onder invloed van Frankrijk, Engeland en Nederland. In de periode die volgde was er een toenemende immigratie van Nederlanders en Belgen naar Thailand.  Vooral aan het begin van de 20e eeuw werden veel medelanders om economische redenen naar het koninkrijk. getrokken.

Tegenwoordig wonen er naar schatting ongeveer 10.000 nederlanders en bijna 7000 Belgen in Thailand. Een groot deel van hen zijn gepensioneerden die het warme klimaat en de lage kosten van levensonderhoud van het land waarderen, maar ook zakenmensen en influencers uit Nederland en België  hebben zich in Thailand gevestigd.

De Nederlandse gemeenschap in Thailand is verspreid over het hele land. Nederlandse en Belgische gemeenschappen hebben zich gevestigd, vooral in grotere steden als Bangkok en Pattaya.

Mensen ontmoeten elkaar er regelmatig voor informele bijeenkomst, in Pattaya is de NVT aanwezig, een actieve vereniging die met regelmaat leuke bijeenkomsten organiseren. De Belgische Expat Donaat Vernieuwe is ook geen onbekende, hij organiseert bijna iedere maand informatieve bijeenkomsten voor zijn medelanders.

Nederlandse en Belgische restaurants en winkels zijn er in Pattaya genoeg te vinden, om er een paar Hollandse te noemen, Tuliphouse, Holland Belgium House en Café Marktzicht, en enkele Belgische Don Pepe Tapas bar, Zottekop en Patrick’s steakhouse. Natuurlijk zijn er meer dergelijke horecagelegenheden, helaas kan ik ze niet allemaal opnoemen.

Hollandse bakkerijen waar je broodjes en ander gebak kunt krijgen, zijn ook in pattaya  te vinden, o.a. op Soi Khao Talo

Naast restaurants en bakkerijen zijn er ook winkels die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van Nederlandstalige klanten.

Hoewel veel nederlanders en Belgen zich in Thailand hebben gevestigd, het blijft een vreemd land met een andere cultuur en manier van leven. Om goed met elkaar overweg te kunnen in Thailand is het belangrijk om kennis te maken met de Thaise cultuur.

Hierbij hoort ook taal.
Iedereen die Thais spreekt, kan beter communiceren en het contact met de lokale bevolking wordt gemakkelijker gemaakt.

Religie speelt ook een belangrijke rol in Thailand. Het Theravada-boeddhisme is de overheersende religie in Thailand. Men moet respect hebben voor religieuze gebruiken en tradities en zich daaraan houden.

Het samenleven met de Thaise bevolking vereist echter ook kennis van de Thaise cultuur en manier van leven.

Over het geheel genomen kan men zeggen dat Nederland en België met Thailand een lange en interessante gedeelde geschiedenis hebben die vandaag de dag nog steeds merkbaar is.

Olleke Bolleke in Pattaya

4 gedachten aan “Het is onmogelijk om de Nederlandstalige gemeenschap in Thailand te ontlopen”

 1. Het is wel zeker mogelijk om de Nederlandse gemeenschap te ontlopen.
  Ik ben niet voor niks in Thailand gaan wonen.
  Helemaal geen zin in NVT verenigingen of welke soort bijeenkomsten dan ook.
  Meeting hier, workshop daar, vergadering zus, borrel daar.
  En vervolgens op geheel Nederlandse wijze ruzie, roddel en achterklap bij de organisatoren.

  De haring, frikandel, of kaasblokje kan mij ook gestolen worden.

   1. Bijna alles wat ik lees is Nederlands.
    Daarom weet ik dat er veel speelt bij die borrelclubjes.
    Kom maar binnen met je knecht…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!