Het faillissement van de grote Duitse touroperator FTI treft de hotelsector in héél Thailand

PATTAYA:- Het over de kop gaan van de Duitse FTI Group, de derde grootste touroperator van Europa, heeft aanzienlijke economische onrust in Thailand veroorzaakt. De faillissementsaanvraag bij de regionale rechtbank van München begin deze maand had niet alleen gevolgen voor duizenden toeristen, maar ook voor honderden hotels. De Thai Hotel Association (THA) schat de initiële financiële verliezen op ongeveer 111 miljoen baht.

Volgens Khun Thienprasit Chaiyapatranun, voorzitter van de THA, zijn de verliezen vooral geconcentreerd in de zuidelijke regio’s van Thailand, waar hotels bijna 93 miljoen baht verloren. Accommodaties in Bangkok en de oostelijke regio voelen ook de impact, met verliezen van respectievelijk 12,7 miljoen baht en 4 miljoen baht.

De situatie zou nog erger kunnen worden omdat FTI wordt beschouwd als een van de belangrijkste leveranciers van Europese toeristen, waardoor veel Thaise hotels rechtstreeks worden getroffen. Thienprasit meldt dat er voortdurend schaderapporten van hotels binnenkomen en de THA is van plan deze informatie op geconsolideerde wijze door te sturen naar de relevante autoriteiten.

Hotels staan ​​voor een moeilijke beslissing: sommigen overwegen al om het huidige kredietsysteem bij touroperators te beëindigen en in plaats daarvan over te stappen op directe online betalingen om de financiële risico’s te minimaliseren.

Khun Thanet Supornsahasrungsi, voorzitter van de Chonburi Tourism Federation, meldt een extra last voor hotels, die gasten nu moeten vragen hun kamerkosten direct bij vertrek of bij aankomst te betalen, omdat betalingen van FTI uitblijven.

Deze maatregelen wijken aanzienlijk af van de vroegere praktijk, waarin hotels en touroperators samenwerkten op basis van langdurige zakelijke relaties. Deze relaties zijn nu in gevaar als gevolg van de financiële ineenstorting van de FTI Group.

Naast de directe financiële gevolgen voor hotels en touroperators worden ruim duizend toeristen op het eiland Samui getroffen, aldus Seni Phuwasetthawon, vice-president van de Surat Thani Kamer van Koophandel. Het eiland, dat sterk afhankelijk is van Europese toeristen, vooral uit Duitsland, wordt nu geconfronteerd met uitdagingen die vergelijkbaar zijn met die van het faillissement van Thomas Cook in 2019.

Olleke Bolleke in Pattaya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!