Extreme en dodelijke hittegolf in Azië doet alarmbellen afgaan

ZUIDOOST-AZIË:- Verschillende Aziatische landen worden getroffen door extreme hitte, maar wetenschappers waarschuwen dat het ergste nog moet komen. Het doet vragen rijzen over de leefbaarheid van sommige regio’s.

In Azië worden verschillende landen getroffen door ongewoon hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. In de Thaise hoofdstad Bangkok was het dit weekend op straat meer dan 45 graden. Het noopte de Thaise overheid er het voorbije weekend toe inwoners in grote delen van het land op grote schaal te waarschuwen.

Een extreme hittegolf heeft een groot deel van Azië in haar greep. In China, Thailand, Laos en Bangladesh is het ongebruikelijk warm. De hoge temperaturen kostten in India al zeker dertien mensen het leven.

De afgelopen dagen werden talloze hitterecords gebroken in Azië.  Weerhistoricus en klimatoloog Maximiliano Herrera sprak op Twitter van: 

  “de ergste hittegolf in april in de Aziatische geschiedenis”.

In Noord- en Oost-India werden temperaturen boven de 44 graden gemeten. Dat is ruim 5 graden meer dan gemiddeld. Zeker dertien mensen overleden als gevolg van de hitte.

Meerdere scholen in verschillende delen van het land sloten afgelopen week hun deuren. De Indiase autoriteiten waarschuwen voor de droge lucht en adviseren veel te drinken.

In Thailand zijn hoge temperaturen normaal in april en mei. Maar vrijdag was er sprake van de hoogste temperatuur aller tijden: in de stad Tak was het maar liefst 45,4 graden. En ook in Laos was het met bijna 43 graden heter dan ooit. 

Ook de Chinezen kampen met recordtemperaturen.
Daarnaast zijn er veel zandstormen in China, Japan en Zuid-Korea. Door de droogte is de kans dat zand uit de Gobiwoestijn over het land waait groter. De autoriteiten waarschuwen voor de slechte luchtkwaliteit en minder zicht.

Het einde van de hittegolf is wel in zicht. Vooral in China zal de temperatuur naar verwachting flink zakken aan het einde van de week.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Zuidoost-Azië
Bron: Reuters.com

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!