Edwins dierenopvang in Thailand op rand van afgrond: 800 beesten dan zonder verblijf

~OP DE RAND VAN AFGROND STAAN~
(Ter ziele gaan)

PRACHUAP KHIRI KHAN:- Het opvangcentrum van de Nederlandse dierenbeschermer Edwin Wiek in Thailand dreigt na twintig jaar de deuren te moeten sluiten. De coronacrisis en een omstreden rechtszaak zullen het toevluchtsoord voor wilde dieren mogelijk de das omdoen. Meer dan 800 geredde beesten, waaronder tientallen olifanten, orang-oetans en beren, komen in dat geval zonder verblijf te zitten.

Zoals veel organisaties in Thailand, hebben de coronacrisis en de sluiting van de Thaise grenzen de Wildlife Friends Foundation keihard getroffen. Wiek zegt dat het reddingscentrum hierdoor in het afgelopen jaar meer dan 70 procent van zijn inkomsten heeft verloren.

Het opvangcentrum draait normaal gesproken op de bijdragen van vrijwilligers die betalen voor de unieke belevenis van een week of langer meehelpen met de zorg voor de dieren, vele dagjesmensen en gasten die in een van de eco-bungalows op het terrein verblijven.

Onduidelijk of jubileumfeest doorgaat
Op 1 mei zou de Wildlife Friends Foundation zijn 20-jarig jubileum vieren, maar het is allerminst zeker of dat feest wel zal doorgaan.

De opvang is daarnaast aangeklaagd door een politicus in Bangkok en twee overheidsfunctionarissen voor vermeende valse beschuldigingen die jaren geleden zijn geuit. Ze eisen 50 miljoen Thaise baht, omgerekend 1,3 miljoen euro, aan schadevergoeding.

Het opvangcentrum van Edwin Wiek werd in 2012 binnengevallen door autoriteiten, nadat hij het doden van wilde olifanten in een Thais nationaal park had aangekaart (die zouden zijn gedood om hun olifantenbaby’s voor de toeristenindustrie). Die inval zou niet rechtmatig zijn verlopen.

’Schade door aanklacht’
Wiek vroeg daarom bescherming aan de rechter – een gebruikelijke procedure in Thailand – onder meer omdat officials wapens bij zich hadden. Maar volgens de functionaris die destijds achter de inval zat, zijn dit valse beschuldigingen. In de tussentijd richtte de man een politieke partij op en hij zegt dat zijn carrière schade heeft geleden door de aanklacht van Wiek. Daarom begon deze politicus een rechtszaak tegen Wieks stichting.

Edwin Wiek moet op 22 april voor de rechter verschijnen. „Vorige maand hadden we nog genoeg om het in ieder geval tot eind mei uit te houden. Maar door alle juridische kosten en de borg die ik waarschijnlijk voor vier mensen zal moeten betalen, verwacht ik al begin mei zonder geld te zitten”, aldus Wiek.

Fondsenwerving om te overleven
Sinds Covid-19 de wereld teistert, moet hij een groot deel van zijn tijd besteden aan fondsenwerving om als organisatie te overleven. „We zijn het afgelopen jaar gezegend met vele donaties die we ontvingen van andere organisaties en particulieren. Maar we zijn nu door alle giften heen. De rechtszaak tegen ons is funest. Ik kan de juridische kosten en stress er echt niet bij hebben.”

De uitgesproken Wiek voert met zijn organisatie al jaren strijd tegen de illegale handel in bedreigde diersoorten. Hij zet zich onder meer in om olifanten, tijgers, apen en beren te redden uit de handen van handelaars, stropers en de toeristenindustrie. Zijn tegenstanders zien hem graag achter de tralies verdwijnen.

De opgevangen dieren, waaronder gibbons, worden zoveel mogelijk gerehabiliteerd. Maar de meeste beesten die zijn gered door Wiek en zijn team kunnen niet meer zelfstandig overleven in het wild.

Apen opvangen uit kokosnoten industrie
Wiek heeft voorbereidingen getroffen om vanaf juli apen uit de Thaise kokosnoten industrie op te gaan vangen met steun van de industrie zelf en dierenwelzijnsorganisatie PETA.

Samen met de Nederlandse Stichting Leeuw is hij ook van plan om tijgers uit Europa te gaan huisvesten. In een groeiend aantal EU-landen mogen circussen geen wilde dieren meer inzetten. Nederland verbood dit in 2015.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in dagblad de Telegraaf gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Annelie Langerak
Bron: Telegraaf.nl

Eén gedachte over “Edwins dierenopvang in Thailand op rand van afgrond: 800 beesten dan zonder verblijf”

  1. Kan Olleke Bolleke niet zoiets als een bankrekening openen bijvoorbeeld voor een inzamelingsactie?
    Ik doe gelijk mee ter ondersteuning voor 10.000 Thb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!