De Move Forward Partij in Thailand kondigt officieel coalitievorming van 8 partijen aan en bevestigt opnieuw standpunt over majesteitsschennis wet

BANGKOK:- De kandidaat-premier van de Move Forward Partij afgekort het MFP, Khun Pita Limjaroenrat, heeft officieel de vorming aangekondigd van een coalitieregering bestaande uit 8 partijen met 313 parlementsleden.

De historische persconferentie vond gisteren plaats in het Okura Prestige Hotel in Bangkok.

Twee kleinere partijen, de Palang Sangkhom Mai partij en de Pheu Thai Ruam Phalang partij met ieder drie parlementsleden, hebben zich aangesloten bij de alliantie met Move Forward Partij waardoor nu een coalitie van 8 partijen gevormd wordt.

De alliantie heeft nu 313 zetels, maar heeft 376 stemmen nodig, of 63 stemmen meer, om Pita Limjaroenrat, leider en premier-kandidaat voor Move Forward, in staat te stellen premier te worden, zonder te vertrouwen op de 250 stemmen van de senatoren te krijgen.

Tijdens de persconferentie herhaalde Pita zijn ongewijzigde standpunt over de wijziging van de wet op majesteitsschennis, maar weigerde verdere details te geven over hoe hij van plan is deze na te streven. Hij verklaarde dat zijn partij hun standpunt over deze kwestie al grondig had besproken en verduidelijkt in meerdere eerdere debatten en dat het niet gepast was om dat op een persconferentie te doen.

Ondertussen ontkende van de partijleider van de Pheu Thai Partij, Khun Chonlanan Srikaew andermaal resoluut het gerucht van de hand, dat de Pheu Thai-partij zou proberen een coalitie te vormen in de strijd tegen de verkiezingswinnaar. Hij bevestigde dat zijn partij Pita volledig steunde om de 30e premier van het land te worden en dat zijn partij verder met Move Forward zou bespreken wat in het MOU (Memorandum van overeenstemming) acceptabel is, moet worden gewijzigd of onaanvaardbaar, inclusief de omstreden majesteitsschennis wet.

De alliantie van 8 partijen zal op 22 mei een MOU aangaan. Verdere details over de voorwaarden zullen later worden bekend gemaakt.

Olleke Bolleke in Thailand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!