Aziatische Koningsgier in Thailand legt voor het eerst in 25 jaar een ei

~JE KUNT GEEN OMELET MAKEN ZONDER EIEREN TE BREKEN~
(Om een hoger doel te bereiken moet je iets opofferen)

NAKHON RATCHASIMA:- Na meer dan 25 jaar heeft de Aziatische Koningsgier (in Thai: pa-ya raeng/พญาแร้ง) met de naam “Nui”, een ei gelegd in Thailand, op 30 januari 2021, nadat de soort in het land al 30 jaar zo goed als uitgestorven was.

Waarnemend directeur van de dierentuin Narongwit Chodchoy in Nakhon Ratchasima (Korat) zei dat het een goed voorteken was voor het komende Chinees Nieuwjaarsfeest én Valentijnsdag en de eerste keer dat de soort in gevangenschap een ei had gelegd.

‘Nakhon Ratchasima Zoo’ heeft vier gieren in huis waaronder 3 mannetjes; de 19-jarige Pocky; de 21-jarige Jack; de 12-jarige Tan; en het 10-jarig vrouwtje Nui die een ei heeft gelegd.

Het werkteam van het ‘Condor Population Rehabilitation Project in Thailand’ wachtte lange tijd in spanning op de leg door de gier.

De Aziatische Koningsgier is beschermd in het wild en er zijn er nog maar vijf in Thailand.

DE AZIATISCHE KONINGSGIER

De roodharige gier (Sarcogyps calvus), ook bekend als de Aziatische Koningsgier, Indiase Zwarte Gier of Pondicherry-gier, is een gier uit de Oude Wereld die voornamelijk voorkomt op het Indiase subcontinent, met kleine gescheiden populaties in delen van Zuidoost-Azië.

Deze opzichtige gier was in het verleden wijd verspreid over het Indiase subcontinent, en ook oostwaarts in zuid-centraal en zuidoost-Azië, zich uitstrekkend van India tot Singapore.

Tegenwoordig bevindt het leefgebied van de roodharige gier zich voornamelijk in Noord-India, meestal in open land of gecultiveerde-en half woestijngebieden. De soort wordt ook gevonden in loofbossen en uitlopers, en riviervalleien, en vliegen tot een hoogte van 3000 meter boven zeeniveau.

De populatie van de roodharige gier daalde al lang in aantallen maar slechts langzaam; tot in 2004 de soort door de IUCN op de lijst werd geplaatst van ‘bijna bedreigde’ soorten. De soort werd vooral bedreigd door het wijdverbreide gebruik van de NSAID ‘diclofenac’ (zeer giftig voor gieren) in de diergeneeskunde in India, een van de oorzaken dat de populatie de afgelopen jaren sterk is afgenomen.

De populatie roodharige gieren is sinds het einde van de jaren negentig om de twee jaar gehalveerd, en wat eens een overvloedige soort met honderdduizenden in aantallen was, is in minder dan twee decennia gevaarlijk dicht bij uitsterven gekomen. Bijgevolg werd het op de lijst geplaatst naar ‘ernstig bedreigd’, de ‘IUCN Rode Lijst’.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u vertaald heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Chiangrai Times – Wikimedia
Vertaling: De Kleine Beer
Bron: Chiangrai Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!