380 nieuwe planten en dieren in Zuidoost-Azië ontdekt, waaronder agressieve hagedis

THAILAND:- Een hagedis met een blauwe kuif, een extreem giftige slang en een vleermuis met muisoren en opvallend dikke duimen: het zijn een paar van de 90 nieuwe diersoorten die wetenschappers in 2021 en 2022 hebben ontdekt in Zuidoost-Azië. Ze vonden daarnaast ook nog eens zeker 290 niet eerder ontdekte planten.

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) heeft een rapport uitgebracht met alle plant- en diersoorten die de afgelopen jaren zijn ontdekt in de Mekong-regio. Er werden 290 planten, 19 vissoorten, 24 amfibieën, 46 reptielen en een nieuw zoogdier ontdekt. 

Territoriaal en agressief
Over de hagedis met de blauwe kuif, die in Cambodja werd ontdekt, staat in het rapport dat de mannetjes snel territoriaal zijn en agressief hun eieren beschermen.

Bij de giftige slang, die in Myanmar en China werd gevonden, staat in het rapport dat wetenschappers denken dat de ontdekking en onderzoek naar het gif kunnen helpen om mensenlevens te redden als iemand gebeten wordt. Een van de onderzoekers legt uit dat deze slangensoort vaak ’s nachts op zoek gaat naar eten in huizen. “Vaak worden mensen in hun slaap gebeten als ze de slang per ongeluk aanraken.”

Andere opvallende dieren die de afgelopen jaren in Zuidoost-Azië werden ontdekt, zijn een mosgroene kikker in Vietnam, een gekko met kromme tenen in het grensgebied tussen Thailand en Myanmar en een krokodillensalamander in Vietnam. Het bijzondere van de gevonden amfibieën is dat de meeste werden gevonden die qua biodiversiteit alleen in Vietnam voorkomt. “Daardoor zijn ze bijzonder kwetsbaar voor uitsterven”, zegt de Duitse onderzoeker Thomas Ziegler.  

Plantsoorten
Een van de plantsoorten die werden ontdekt, is een mini-orchidee uit Laos die er volgens de onderzoekers uitziet ‘als de roze Mahna Mahna van de Muppets’. 

In twee jaar zijn 46 reptielen, 24 amfibieën, een zoogdier en negentien vissen ontdekt in het stroomgebied van de Mekong in Zuidoost-Azië. Verder zijn er ook zeker 290 planten in kaart gebracht. Daaronder valt ook een mini-orchidee uit Laos die eruitziet als de roze Mahna Mahna-muppets en een nieuwe gembersoort en een vleesetende plant in Thailand.

De mini-orchidee die volgens de onderzoekers lijkt op Mahna-Mahna-muppets.© Keooudone Souvannakhoummane
De vleesetende plant, de Nepenthes Bracteosa. © Potjamarm Suraninpong

De vele plant- en diersoorten zijn ontdekt door honderden wetenschappers van universiteiten, natuurbeschermingsorganisaties en onderzoeksinstituten. 

Het WWF benadrukt dat ze niet zijn voor de wetenschap, maar ‘ze hebben miljoenen jaren overleefd en zijn geëvolueerd in de Mekong-regio’. Door de mens komen de soorten onder druk te staan, bijvoorbeeld door toerisme en ontbossing. “We moeten er alles aan doen om hun uitsterven te stoppen”, zegt Hans Beukeboom, expert van WWF Nederland daarom.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Redactie 
Bron: WWF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!