šŸŽ„  | Jumbo, het drijvende restaurant en icoon van Hongkong, is gezonken in de Zuid-Chinese Zee

HONG KONG:- Het beroemde Jumbo Floating Restaurant dat sinds 1976 een van de trekpleisters van Hongkong was, is gezonken in de Zuid-Chinese Zee. Het restaurant was al gesloten sinds de coronacrisis, maar leed al langer verlies. Enkele dagen geleden werd het weggesleept van zijn ligplaats in Aberdeen Harbour in het zuiden van Hong Kong Island. 

Vorige week had Hongkong al afscheid genomen van het enorme restaurant. Het werd toen door sleepboten weggehaald uit de haven van Aberdeen waar het meer dan vier decennia een belangrijke attractie was. Volgens de eigenaars was het de bedoeling om het immense complex naar een niet nader genoemde scheepswerf te brengen. 

In de buurt van de Paraceleilanden is het restaurant in een woelige zee echter gekapseisd en gezonken. Niemand raakte gewond, maar de zee is daar ongeveer 1.000 meter diep en het is dus erg moeilijk om het restaurant te bergen. Bovendien zijn de Paraceleilanden betwist gebied. Ze werden in 1974 door China veroverd op Zuid-Vietnam. Het huidige Vietnam en ook Taiwan eisen de archipel op.

Het Jumbo Floating Restaurant was hoe dan ook al afbladderende geschiedenis aan het worden. Sinds 2013 was het restaurant verlieslatend. In 2020 werd het gesloten tijdens de coronacrisis en het is nooit meer geopend. Door de strenge coronamaatregelen, het woelige democratische protest en de strakke “veiligheidswetten” waarmee China de vrijheden van Hongkong heeft uitgehold, is de regio veel minder aantrekkelijk voor buitenlandse toeristen geworden.

Een Chinees paleis op het water
Dat was ooit anders. De Jumbo was niet het eerste en niet het enige drijvende restaurant in Hongkong, maar wel het grootste. Het initiatief ging in 1976 uit van Stanley Ho, de ongekroonde heerser van de gokwereld in de nabijgelegen en toen nog Portugese kolonie Macau.Ā 

Het was gebouwd als een typisch Chinees paleis met alle franjes en -eerlijk gezegd- ook wel wat kitsch, maar het werd een succes. Wie naam en faam had en Hongkong bezocht, ging in die tijd dineren in het drijvende paleis en dat tegen de achtergrond van een woud van flatgebouwen en woonboten in de haven van Aberdeen in het zuiden van het eiland Hongkong. Onder meer de Britse Queen, de Amerikaanse president Jimmy Carter en tal van filmsterren stapten op de kleine bootjes waarmee klanten naar het Jumbo werden gevaren om er te genieten van de Cantonese keuken en vooral van vis en zeevruchten.

Vooral ’s nachts was het met lichtjes versierde restaurant een attractie. Er waren niet minder dan drie verdiepingen waar in totaal meer dan 2.000 mensen konden genieten van eten, maar ook van shows en er was uiteraard -het is Hongkong- een winkelcentrum. Het restaurant figureerde in tal van films en tv-series over Hongkong, onder meer in “Noble House” -een serie met acteur Pierce Brosnan over het reilen en zeilen van een Britse “taipan” of zakenmagnaat in Hongkong. Op het einde van die serie gaat het restaurant ten onder in een grote brand. In de realiteit is het nu gezonken in zee.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: TPN News
Content: Jos de Greef
Bron: TPN News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!