🎥 | Indiase boer vindt ‘boomscooter’ uit om betelnoten te oogsten

INDIA:- Een Indiase boer heeft een ‘boomscooter’ uitgevonden om hem te helpen palmbomen te beklimmen en betelnoten, ook bekend als arecanoten, te oogsten. Eén scooter kan 300 areca-palmen per dag oogsten, meer dan drie keer zoveel als bij de traditionele handmatige klimmethode.

De 50-jarige Ganapathi Bhat zegt: ‘ Ik heb het gevoel dat mijn leven nu compleet is. Ik ben trots dat ik met deze uitvinding iets voor de mensen heb gedaan.’

De boer heeft de scooter ontwikkeld om de schaarste, de arbeidskosten en de moeilijkheden bij het oogsten van betelnoten tijdens het regenseizoen aan te pakken met de traditionele klimmethode. De machine als harnas, stoel en veiligheidsgordel werkt met een kleine motor en een set wielen.

Tot nu toe heeft hij meer dan 300 scooters verkocht, die elk 62.000 Indiase roepies (£ 614) kosten.

De betelpalm is een rechtopstaande tot 15 meter hoge palm. De stam is slank met onduidelijke bladlittekens. De bladeren zijn geveerd en meestal tot 2 m lang, ze zijn zijdelings uitstaand en aan de top iets overhangend. De deelblaadjes staan zeer dicht opeen.

In het Verre Oosten (Oost- en Zuidoost-Azië , India en Micronesia) wordt de onrijpe noot veel gekauwd. In Indonesië noemt men het: het kauwen van de “Sirih-Pinang”.

Bijwerkingen kunnen zijn: misselijkheid, buikloop, verhoogde hartslag, irritatie van de slijmvliezen, gebitsschade, bij chronisch gebruik verhoogde kans op gezwellen aan de mond en slijmvliezen (submuceuze fibrose ontaardend in plaveiselcelcarcinomen in 30-40% van de gevallen), verhoogde kans op orofarynx carcinoom.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Dick van der Lugt 
Bron: news.sky.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!