PRACHUAP KHIRI KHAN:- Zondag 18 december j.l. zonk het Thaise marineschip HTMS Sukhothai, zeker 18 personen kwamen om het leven en 11 bemanningsleden worden nog vermist. De Thaise marine gaf snel openheid van zaken: het korvet zonk in een storm nadat binnenkomend zeewater voor kortsluiting had gezorgd. Gaandeweg komt er meer informatie vrij en aan de hand van deze gegevens proberen we ons een beeld te vormen van wat er gebeurd kan zijn.
Het zinken van HTMS Sukhothai is bijzonder.
Marineschepen komen regelmatig in flinke stormen terecht en lopen dan ook schade op. Maar afgezien van het ongeluk met de Argentijnse onderzeeboot ARA San Juan in 2016 waar slecht weer een rol speelde, is het lang geleden dat een marineschip in vredestijd zonk in een storm. Wat het verhaal van de Sukhothai helemaal wrang maakt, is dat de storm -volgens de weerdata die beschikbaar zijn en de beelden- niet heel heftig lijkt te zijn geweest.
Marineschepen vergaan, zeker de laatste honderd jaar, zelden in een storm. Ook voor de Thaise marine is het verlies van een schip in een storm, iets dat sinds mensenheugenis niet meer is voorgekomen. Het laatste Thaise marineschip dat ten onder ging was HTMS Sri Ayudhya in 1951, al werd de Sri Ayudhya tijdens een couppoging tot zinken gebracht. Thailand is geen uitzondering, voor zover het “magazine marineschepen” kan nagaan.
Het schip
De twee korvetten van de Ratanakosinklasse, waar de Sukhothai er een van is, heeft Amerikaanse roots. Die klasse werd ontworpen door de Tacoma Boatbuilding Company en de twee schepen werden daar in Tacoma, nabij Seattle aan de westkust, gebouwd van 1984 tot en met 1986.
Het gaat om korvetten, maar qua waterverplaatsing zouden ze tegenwoordig eerder patrouilleboten worden genoemd. De schepen hebben namelijk een waterverplaatsing van maximaal 960 ton. Dat is iets meer dan een Roofdierklasse-fregat (dat ook niet als volwaardig fregat werd gezien). Deze Roofdiertjes waren Patrol Craft Escort uit de VS en hadden een waterverplaatsing van 945 ton. Ter vergelijking, de hydrografische opnemingsvaartuigen van de Snelliusklasse hebben een waterverplaatsing van 1875 ton en de patrouilleschepen van de Hollandklasse 3710 ton.
Met een lengte van ruim 76 meter en een breedte van zo’n 9 meter, zijn de Ratanakosinklasse korvetten ook smal. Een belangrijk ander kenmerk in het ontwerp is dat deze schepen een halfdek hebben; een verlaagd achterste dek zoals we dat vaker zien bij kleinere marineschepen zonder helikopterdek uit die tijd. Het dek bevindt zich daar slechts zo’n twee tot drie meter boven het wateroppervlak.
Over de staat van het schip kan vanaf afstand niets zinnigs worden gezegd. De Sukhothai was op al leeftijd, dat vergt nu eenmaal extra onderhoud.
Een belangrijk gegeven in dit incident is dat de Ratanakosinklasse beschikt over twee MTU-diesels (preciezer: MTU 20V 1163 TB83) voor de voortstuwing en (tenminste) drie MTU 8V 396 dieselgeneratoren voor energie-opwekking. MTU, van origine Duits en tegenwoordig van Rolls Royce, levert doorgaans betrouwbare diesels.
De storm
Die bewuste zondag werd storm verwacht. Het was kleine schepen die ochtend niet toegestaan om naar zee te gaan. In de vroege uren van zondag 18 december was al een kustvaarder van 122 meter in de problemen gekomen. Het schip, de Suntud Samut 2, was met 32 containers in dezelfde wateren waar de Sukhothai later die dag zou vergaan. Containers spoelden aan land en het schip is, maar deze berichten zijn niet bevestigd, zo’n twee mijl uit de kust ten onder gegaan.
Ook de golfhoogten waren niet extreem. Volgens de Thaise marine zelf waren die ten tijde van de ramp 3 tot 4 meter.
Dit zijn niet de stormen of orkanen waar de gemiddelde marineman/ -vrouw voor thuis blijft. Toch liep het verkeerd af.
Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Jaime Karremann
Bron: Marineschepen.nl