Ziekenhuis in Thailand promoot huisdieren-therapie bij patiënten met kanker als alternatieve geneeskunde

PATHUM THANI:- Na een operatie, bestraling en chemotherapie hebben kankerpatiënten niet alleen last van de symptomen van kanker, maar ook van de bijwerkingen van de behandelingen; de fysieke pijn breidt zich uit naar de mentale sfeer en veroorzaakt angst, stress, ontmoediging en wanhoop, zo vertelde dr. Wirawut Imsamran, adjunct- directeur- generaal van het departement medische diensten.

De ellende onder kankerpatiënten, vooral in vergevorderde gevallen, heeft geleid tot pogingen om de pijn te onderdrukken met behulp van gevoelens van plezier en ontspanning, gewoonlijk afgeleid van dingen die ze leuk vinden. 

Volgens dr. Adisai Pattatang, directeur van het Maha Vajiralongkorn Thanyaburi- ziekenhuis, zou huisdiertherapie één van de antwoorden kunnen zijn als alternatief medicijn voor gevorderde kankerpatiënten die van honden houden. 

“Dit is om ervoor te zorgen dat patiënten de best mogelijke levenservaringen hebben tijdens hun resterende tijd,” zo legde hij uit. “Spelen met een hond is een activiteit die ze leuk vinden en waarmee ze vertrouwd zijn; dit vermindert angst en bevordert positieve emoties bij patiënten en familieleden,” aldus dr. Adisai

In een studie gepubliceerd in “The Journal of Community and Supportive Oncology” in 2015 werden 42 kankerpatiënten die diertherapie gebruikten, getest; deze patiënten bleken na zeven weken een significant hoger niveau van emotioneel en sociaal welzijn te hebben.

Als onderdeel van het palliatieve zorgprogramma voor kankerpatiënten, oefent het Maha Vajiralongkorn Thanyaburi- ziekenhuis sinds 2010 huisdierentherapie uit en het programma is sindsdien blijven groeien. 

Buddy en Khao Pun zijn de twee mannelijke Labrador Retrievers in het programma. “We gebruiken dit ras omdat het vriendelijk, speels en sociaal is, allemaal geschikt om de patiënt te ontspannen,” zei dr. Adisai. 

Khun Chan Klanprasit, een 33- jarige verpleegster in het Maha Vajiralongkorn Thanyaburi- ziekenhuis, vertelde tegen een journalist van de Bangkok Post dat er geen extra kosten zijn voor deze therapie voor huisdieren. Ze legt uit: “De huisdiertherapieservice is de standaard voor kankerpatiënten; in elk geval evalueert het ziekenhuis de levensstijl van de patiënt en, als ze van honden houden, zal het ziekenhuis vragen of ze de huisdiertherapieservice willen of niet.” 

De verpleegster zei verder dat voor patiënten die al een huisdier in huis hebben, het ziekenhuis hun familie toestaat om het huisdier mee te nemen naar het ziekenhuis. “Katten en kleine honden zijn enkele van de huisdieren die in het verleden zijn meegebracht om patiënten te bezoeken,” aldus khun Chan.

Olleke Bolleke in Centraal-Thailand 

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!