Volgens het Ministerie van Energie, kan het oliefonds van Thailand tegen eind juni een tekort van 100 miljard baht bereiken

BANGKOK:- Het oliefonds kan eindigen met een tekort van 100 miljard baht, aangezien het doorgaat met het subsidiëren van olie en vloeibaar petroleumgas (LPG) te midden van stijgende wereldwijde olieprijzen.

“Het fonds heeft momenteel een tekort van 91,08 miljard baht, met een tekort van 54,57 miljard baht op de olierekening van een subsidie ​​van 10,34 baht per liter voor diesel en 36,51 miljard baht tekort op de LPG-rekening van het subsidiëren van gas tegen 13,86 baht per kilogram”, schrijft Energy in een persbericht.  Dat heeft een bron bij het ministerie gisteren bekend gemaakt.

“De olieprijzen blijven echter wereldwijd stijgen, met een prijs van $ 115 per vat voor ruwe olie uit West Texas, $ 118 voor Brent per vat en voor benzeen en diesel van respectievelijk $ 157 en $ 172 per vat.  Dit zal het tekort van het Oil Fuel Fund binnenkort opdrijven tot 100 miljard baht.”

Het ministerie van Energie schat dat het fonds 5,42 miljard baht per week uitgeeft aan subsidies tot 75 miljoen liter per dag en 600 miljoen baht per week aan LPG-subsidies.

Een commissievergadering van het Energiebeleid en Planbureau (EPPO) vorige week, voorgezeten door minister van Energie, Khun Supattanapong Punmeechaow, keurde een geleidelijke verhoging van de LPG-prijzen op raffinaderijniveau goed tot 19,98 baht per kilogram van 1 juli tot 30 september. Dit zal resulteren in een 0,9346  baht per kilogram verhoging maandelijks.

De commissie verwierp echter maatregelen om subsidies op LPG in te trekken om de last van het Oil Fuel Fund te verlichten, aangezien een dergelijke stap de verkoopprijs van LPG met 207,7 baht per bus van 15 kg zal opdrijven, wat ernstige gevolgen zal hebben voor het publiek.

“Er is echter een mogelijkheid dat EPPO ermee instemt om de prijsplafond voor diesel vanaf juli te verhogen tot 38 baht van 35 baht per liter om de liquiditeit van het oliefonds te helpen vergroten”, voegde de bron toe.  “Het ministerie is ook van plan om met raffinaderijen te onderhandelen om hun raffinagekosten met 2 baht per liter te verlagen.”

De bron voegde eraan toe dat dergelijke maatregelen nodig zijn om ervoor te zorgen dat het fonds niet te diep in het tekort zakt.

“Als deze maatregelen niet worden genomen, zal de prijs van brandstof in Thailand, wanneer de wereldprijzen dalen, niet dalen, omdat we zullen moeten blijven bijdragen aan het fonds om schulden af ​​te lossen”, aldus de ministeriële bron.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation 
Content: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: The Nation 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!