Viskwekerijen in Thailand  moeten genetisch gemodificeerde vis aan het Thaise Ministerie van Visserij afgeven!

BANGKOK:- Het Thaise Ministerie van Visserij heeft er bij alle commerciële tropische viskwekers op aangedrongen dat zij hun genetisch gemodificeerde (GGO) vis zoals  B. GloFish, uiterlijk op 30 november aan het ministerie moeten worden overgedragen om te voorkomen dat ze in natuurlijke wateren terechtkomen, wat een bedreiging zou kunnen vormen voor lokale soorten.

Khun Arunee Rodloy, expert op het gebied van tropische vissen bij het ministerie van Visserij, zei dat genetisch gemanipuleerde vissen in verschillende landen zijn verboden omdat ze worden gezien als een ernstige bedreiging voor inheemse soorten.

Ze zei dat deze landen tropische vissen uit Thailand kunnen boycotten, zoals:  B. Siamese kempvissen, populair in tal van landen wanneer ze vernemen dat Thaise viskwekers GGO-vissen kweken. Ze liet verder weten dat het ministerie van Visserij de invoer van 13 vissoorten heeft verboden omdat ze een bedreiging vormen voor inheemse soorten vanwege hun agressiviteit.

“GloFish” zijn genetisch gemanipuleerde vissen die erg populair zijn geworden bij liefhebbers van tropische vissen vanwege hun heldere kleuren die oplichten in het donker.

Arunee zei dat de vis in Thailand vrij goedkoop is, ongeveer 10 baht per stuk, en dat de prijs veel lager is als je ze rechtstreeks van viskwekerijen koopt.

Hoewel er nog geen GGO-vissen zijn gevonden in natuurlijke wateren, vreest het ministerie van Visserij dat de vis per ongeluk kan worden vrijgelaten, zich vermenigvuldigt en dan de inheemse soorten bedreigt.

Volgens exportcijfers werden vorig jaar 5,94 miljoen tropische vissen met een waarde van ongeveer 44,9 miljoen baht geëxporteerd via Suvarnabhumi International Airport.

Na de deadline van 30 november, zei ze dat degenen die gekweekte GGO-vis hebben gevonden, een boete van maximaal een miljoen baht en/of een jaar gevangenisstraf krijgen als ze worden veroordeeld. Straffen zullen in de loop van de tijd oplopen tot twee jaar gevangenisstraf en/of een boete van twee miljoen baht bij veroordeling.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Thai PBS world
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Thai PBS world

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!