Vice premier Seksakol staat klaar met een handtekeningen-petitie om mensenrechtenorganisatie Amnesty International het land uit te krijgen 

BANGKOK:-  Een medewerker van premier Prayut Chan-o-Cha maakte bekend dat hij zich voorbereidt om volgende week een petitie in te dienen om de mensenrechtenorganisatie Amnesty International uit het land te bannen, die ultraroyalisten beschuldigen van ondermijning van de nationale veiligheid.

Khun Seksakol Atthawong,  vice-minister in het kabinet van de premier, zei dat de petitie tegen de aanwezigheid van Amnesty in Thailand met 1,2 miljoen handtekeningen was ondertekend.

De petitie wordt binnen een week ingediend bij de Nationale Veiligheidsraad en het ministerie van Binnenlandse Zaken, zo vertelde khun Seksakol gisteren.

Ultra-royalisten hebben de in Londen gevestigde groep ervan beschuldigd onrust te hebben veroorzaakt door te pleiten voor stopzetting van het indienen van strafrechtelijke aanklachten tegen mensen die aandringen op hervormingen van de monarchie.

“Deze organisatie de nationale veiligheid van het land in gevaar, steunt groepen die de monarchie willen omverwerpen, het ontbreekt aan onpartijdigheid en kiest de kant van een anti-regeringsbeweging dat één anti-constitutionele monarchie nastreeft”,  aldus Khun Seksakol, een voormalige roodhemd leider, ook wel bekend als “Rambo Isan”, zo was in  Reuters.com te lezen.

Generaal Prayut gaf in november opdracht tot een onderzoek naar Amnesty.  Hij heeft (nog) niet publiekelijk gereageerd op de petitie.

Het streven om Amnesty uit Thailand te bannen kreeg meer grip nadat het opmerkingen maakte ter ondersteuning van drie protestleiders wier acties door het Grondwettelijk Hof werden beschouwd als een poging om de monarchie omver te werpen.

Amnesty heeft er gisteren in een verklaring bij de regering op aangedrongen haar mensenrechtenverplichtingen na te komen.

“Hoewel we erkennen dat de Koninklijke Thaise regering de plicht heeft om de openbare orde en de nationale veiligheid te beschermen, blijven we benadrukken dat autoriteiten dit moeten doen op een manier die in overeenstemming is met de internationale mensenrechtenwetgeving”, zo stond in de verklaring te lezen.

De door jongeren geleide protesten tegen de regering van Prayut kwamen eind 2020 in een stroomversnelling en omvatten ongekende oproepen tot koninklijke hervormingen die leidden tot hardhandig optreden door de autoriteiten.

Meer dan 1.700 activisten zijn nu geconfronteerd met veiligheidsgerelateerde aanklachten, waaronder ten minste 169 die zijn aangeklaagd op grond van de anders majesteitelijke wet die vermeende koninklijke beledigingen bestraft met maximaal 15 jaar gevangenisstraf.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkok News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!