Veel ophef over regenopmerking van premier Prayut van Thailand 

BANGKOK:- Of het de slip of the tongue van Premier Prayut Chan-o-cha was, weet uw nieuwsbeer natuurlijk niet, maar wel dat de premier pochte toen hij beweerde dat buitenlandse toeristen Thailand graag bezoeken om de regen te zien vallen.

Zijn (ongefundeerde) opmerking kwam tijdens een officiële inspectiereis naar Phuket op 6 juni, toen hij lokale functionarissen opdroeg de eilandprovincie klaar te maken voor buitenlandse toeristen nu het koninkrijk volledig is heropend om hen te verwelkomen.

 “Ik heb wel eens buitenlandse toeristen gevraagd waarom ze tijdens het regenseizoen naar Thailand komen.  Ze antwoordden dat ze in een stoel kwamen liggen om de vallende regen te zien.  Ze hebben nog nooit dit soort regen in hun land gezien, dus we moeten dit [als een soort soft power] verkopen”, zei Prayut.

Zijn opmerking wekte de lach van zijn tegenstanders en critici, die betwijfelden of regenval een verkoopargument zou kunnen zijn.

Maar zijn aanhangers wezen erop dat buien in het land inderdaad buitenlandse toeristen kunnen aantrekken, vooral wanneer “ze de verschillende Thaise termen leren kennen die verschillende soorten regen definiëren”.

Het Thaise woord voor regen, is Fon” en heeft verschillende termen, bedacht door mensen in het verleden nadat ze hadden gezien hoe regen viel en wat de gevolgen waren van hevige regenbuien.

De termen werden zelfs gebruikt als woordenlijsten met definities door de Koninklijke Vereniging van Thailand en het Sirinath Rajini Centrum voor mangrovebosstudies.

Dit zijn enkele termen, die uw nieuwsbeer heeft opgezocht zijn:
– Fon lai chang (Regen die olifanten bang maken) – Grote regendruppels die plotseling en hard vallen en dan stoppen.
– Fon cha chor mamuang (Regen die mangobloemen wassen) – Regen die valt in de periode van drie maanden voordat mango’s bloemen opleveren.  De regens zijn welkom om de mango’s overvloedig te laten groeien.
– Fon tok pen yiew chakkachan (regens die lijken op cicade “urine”) – Kleine regendruppels.
– Fon tok jukjuk of fon tok yang fah rua (Regen die vallen alsof de lucht “lekt”) – Zware, langdurige stortbuien.
– Fon sung fah (Afscheidende regens) – Zware regenval aan het einde van het moessonseizoen
– Fon long ruedoo (Freak rains) – Ongewone regens.
– Fon ratchakarn (regens tijdens kantooruren van de regering) – Regen die vaak om 15.00 uur valt, wanneer overheidsgebouwen op het punt staan ​​te sluiten voor een dag, terwijl de buien vele dagen kunnen aanhouden.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: The Nation 

2 gedachten aan “Veel ophef over regenopmerking van premier Prayut van Thailand ”

  1. Dacht ik toch al die jaren dat ik in Thailand ben dat de touristen komen voor strand en de zon en het lekkere Thaise eten!!! En wat zie ik NU ze komen voor te kijken naar de REGEN dat is nieuw voor mij ja OK de boeren in de isaan zijn wel blij met een bui regen, maar als Tourist lekker op het strand en dan een hoos bui op je door de zon verbrande huid voor af te koelen . In ieder geval ik lig in een DEUK 55555

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!