UK Tesco beschuldigd van het gebruik van slavenarbeid in Thailand 

BANGKOK:- De Britse supermarktketen Tesco wordt ervan beschuldigd in Thailand slavenarbeid te laten verrichten. Volgens een onderzoek van Guardian moeten Birmese arbeiders die spijkerbroeken voor Tesco Lotus in Thailand maken naar verluidt 99 uur per week werken. Ook waren de lonen die ze ontvingen naar verluidt ver beneden het minimum loon. 

Uit het onderzoek bleek verder ook dat de werkomstandigheden als zeer zwaar werden ervaren.  Tesco wordt geconfronteerd met een baanbrekende rechtszaak in het VK van 130 voormalige werknemers van de VK Garment Factory, die de supermarktgigant aanklagen wegens nalatigheid en ongerechtvaardigde verrijking.  De arbeiders maakten tussen 2017 en 2020 spijkerbroeken en spijkerjassen voor Tesco Lotus.

Tesco zei dat de kleding alleen op de Thaise markt werd verkocht, hoewel de winst uit de verkoop in Thailand terugvloeide naar het VK.  De Thaise tak van Tesco’s bedrijf, Tesco Lotus, werd in december 2020 verkocht aan Charoen Pokphand Group, die de naam veranderde in “Lotus”.  Aangenomen wordt dat het de eerste keer is dat een Brits bedrijf voor een Engelse rechtbank wordt gedaagd wegens een buitenlandse fabriek waarvan het geen eigenaar is.

Minstens één keer per maand moesten de arbeiders 24 uur achtereen werken en vielen ze in slaap aan hun naaitafels.  De fabriek, gelegen in Mae Sot aan de grens met Myanmar, heeft de reputatie in het “wilde westen” te zijn als het gaat om arbeidersrechten.  De rechtszaak stelt dat Tesco had moeten weten dat het gebied berucht was vanwege uitbuiting.  De rechtszaak beweert ook dat arbeiders 130 baht (US $ 4) per dag kregen voor werkuren van 8.00 uur tot 23.00 uur met slechts één vrije dag per maand. 

Tientallen mensen beweren dat de fabriek bankrekeningen voor hen opende en vervolgens de bankboekjes, ATM kaarten en wachtwoorden bewaarde om het te laten lijken alsof ze het minimumloon kregen, dat destijds ongeveer 330 baht per dag bedroeg.  De meeste arbeiders zeggen dat ze voor hun immigratiestatus op de fabriek vertrouwden, en sommigen beweren dat hun documenten door de fabriek werden bewaard, waardoor ze in schuldslavernij zaten.

De accommodaties bestonden naar verluidt uit overvolle kamers met betonnen vloeren.  De rechtbankdocumenten beweren ook dat arbeiders gedwongen werden op de grond te slapen en een emmer vuil water kregen om zich mee te wassen.  De arbeiders zeggen ook dat hun kamers alleen een gordijn hadden en geen deur. 

Een woordvoerder van Tesco zei: “Het beschermen van de rechten van iedereen die in onze toeleveringsketen werkt, is absoluut essentieel voor onze zakelijke activiteiten.  Om onze strenge normen op het gebied van mensenrechten te handhaven, hebben we een robuust screeningproces geïmplementeerd in onze toeleveringsketen en de gemeenschappen waarin we actief zijn.  Elk risico op mensenrechtenschendingen is volkomen onaanvaardbaar, maar in de zeer zeldzame gevallen dat ze worden vastgesteld, besteden we grote zorg om ervoor te zorgen dat ze op de juiste manier worden aangepakt en dat de mensenrechten en vrijheden van werknemers worden gerespecteerd.”

“De beschuldigingen in dit rapport zijn buitengewoon ernstig.  Als we dergelijke problemen hadden onderkend op het moment dat ze zich voordeden, zouden we onze zakelijke relatie met deze leverancier onmiddellijk hebben beëindigd.

 Voor zover we weten, heeft de Thaise arbeidsrechtbank een vergoeding toegekend aan de getroffenen en we zullen er bij de leverancier op blijven aandringen om de werknemers de lonen terug te betalen die hen verschuldigd zijn.”

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: TNA News
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: The Guardian

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!