Het Koninklijk persbureau verklaarde dat de dochter van Thaise koning zich in het ziekenhuis stabiel ‘op zeker niveau’ bevindt 

BANGKOK:-Het oudste kind van de Thaise koning Maha Vajiralongkorn is in een stabiele toestand “op een bepaald niveau”, met artsen die medicatie en apparatuur gebruiken om haar long-, hart- en nierfuncties te ondersteunen nadat ze een hartprobleem had gekregen, zei het paleis op maandag.

Prinses Bajrakitiyabha, 44, een potentiële troonopvolger, vertoonde bij een coronaire angiografie geen tekenen van een hartafwijking en haar toestand wordt nauwlettend in de gaten gehouden, aldus het koninklijk paleis in zijn eerste verklaring sinds donderdag, toen het haar ziekenhuisopname bevestigde.

De prinses werd ziek en verloor woensdag het bewustzijn terwijl ze haar honden voorbereidde op een wedstrijd in de noordoostelijke provincie Nakhon Ratchasima, zei het paleis. Ze werd ter plaatse behandeld voordat ze per helikopter naar Bangkok werd gebracht voor verdere behandeling.

Prinses Bajrakitiyabha is een van de drie kinderen van koning Vajiralongkorn die formele titels hebben, waardoor zij in aanmerking komt voor de troon volgens een paleisopvolgingswet en de grondwet van het land.

De koning moet nog formeel een erfgenaam aanwijzen en er is geen officiële discussie geweest over het vooruitzicht dat de prinses de troon zal bestijgen.

In zijn verklaring zei het paleis dat haar “toestand stabiel is op een bepaald niveau” en dat haar hartslag wordt gecontroleerd door medicijnen, maar dat haar hart nog steeds zwak samentrekt.

“Artsen hebben medicijnen toegediend en het hart, de longen en de nieren worden machinaal ondersteund”, aldus het paleis.

Hoewel de wet op de troonopvolging uit 1924 bepaalt dat de troonopvolger een man moet zijn, stond een grondwetswijziging uit 1974 toe dat een dochter van de koninklijke lijn de troon besteeg als er geen opvolger was aangewezen.

De prinses werd op 7 december 1978 geboren als dochter van de koning en zijn eerste vrouw, prinses Soamsawali.

Prinses Bajrakitiyabha, een jurist met een master- en doctoraatsdiploma van de Cornell University, heeft gediend als Thais ambassadeur in Oostenrijk, Slovenië en Slowakije en in functies bij het bureau van de procureur-generaal, het koninklijk veiligheidscommando en als Thais ambassadeur bij de VN-commissie voor misdaadpreventie en strafrecht.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: scmp.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!