BANGKOK:- Thailand lokt haar bezoekers met de slogan Go Thai, be free. Hier ben je vrij om te zijn wie je bent of te worden wie je wil zijn. Man, vrouw of x. Is dit vooral promopraat? Of is Thailand het genderparadijs op aarde?
De tweede aflevering van de VPRO-documentaire Let’s Talk About Sex zoekt het antwoord.
De bekende documentairemaakster Lieve Blancquaert is daarvoor in Bangkok. Van over de hele wereld komen er mensen naar de hoofdstad van Thailand voor genderbevestigende chirurgie. Ze bezoekt er een kliniek van een dokter die beweert de goedkoopste te zijn, maar daar schrikt ze van wat ze ziet.”Er hangen hier gewoon simpele prijslijsten alsof het niets is. Voor tweeduizend euro verander je van geslacht. Iets dat zo ingrijpend is, is hier zo gewoon.”
De arts legt uit waarom de geslachtsveranderende operaties er zo makkelijk te krijgen zijn. “Thai zijn boeddhisten. Het gaat ons niets aan wat iemand doet. Dus als je een man, vrouw of transsexueel wil zijn, maalt niemand daarom. Wat patiënten denken, weet ik niet. Hersenen kun je niet veranderen, lichamen wel.”
THAILAND
De arts doet overigens alleen transities van man naar vrouw, want: “Dat is makkelijk. Afknippen en een gat maken. Andersom is te moeilijk. Al denk ik wel dat we in de toekomst de penis van een overleden man kunnen gebruiken. Als je een gezicht kunt transplanteren, waarom dan niet dit.”
Blancquaert is geschokt over hoe de arts over de transitie praat. “Alsof het iets is dat je gewoon in de supermarkt koopt. Zonder enige vorm van psychologische begeleiding. Daarvoor verwijst hij alleen maar naar het boeddhisme.”
LADYBOYS
Naast de arts in Bangkok bezoekt Blancquaert ook een groep ladyboys, mannen die een geslachtsoperatie hebben gehad, in de Thaise stad Pattaya. Hier werkt 75 procent van de transgenders in de sexindustrie.
Let’s Talk About Sex is iedere vrijdag om 22.15 uur te zien bij de VPRO op NPO 2.
Olleke Bolleke in Thailand