SATTAHIP:- Een jonge matroos bij de Koninklijke Marine heeft een formele klacht ingediend bij de politie dat één hogere officier hem zou hebben “misbruikt”. De jonge matroos vermoedde dat zijn oudste ontevreden was over zijn kookkunsten en hoe hij de groenten sneed.
Hij vertelde de politie dat hij op het hoofd was geslagen en kreeg opdracht een reeks straffen te ondergaan. Na overleg met de autoriteiten besloot de matroos en zijn familie om te onderhandelen over een schikking.
Een woordvoerder van de Koninklijke Marine zegt echter dat de zaak niet op deze manier kan worden opgelost en dat ze disciplinaire maatregelen zullen opleggen aan de hoge officier.
Khun Runnanee Turaphan, de moeder van het slachtoffer, bracht haar zoon naar het politiebureau van Pluta Luang om aangifte te doen van het incident in het kamp in het Sattahip-district in Chon Buri. De matroos, Khun Wuttipong Charoensook, vertelde de politie dat hij voor 7 maanden bij de marine heeft gediend en de verantwoordelijkheden deelde voor het koken voor andere zeelieden en officieren.
Hij beweerde dat de hoge officier hem met een mes op het hoofd sloeg en tijdens het koken vele malen in zijn gezicht sloeg, zonder enige reden. Hij zei dat hij niet durfde te vragen wat de grieven van de officier waren, en vermoedde dat het kwam door zijn kookkunsten of de manier waarop hij de groenten sneed.
De woordvoerder van de Marine zegt dat de afdelingscommandant, aan wie de hoge officier rapporteerde, op de hoogte werd gebracht van het incident en dat er verder onderzoek zou worden gedaan.
“Zelfs als Wuttipong en zijn familie na overleg tot een schikking willen komen, moet de zaak nog steeds volgens de wet verlopen.”
De autoriteiten drongen er ook op aan dat de Koninklijke Thaise Marine nooit schadelijke straffen of aanvallen op de matrozen onder hun hoede zou aanmoedigen. “Iedereen die de regels overtreedt, moet disciplinaire maatregelen krijgen.”
Terwijl de zaak in onderzoek is, krijgt Wuttipong bijstand en kan hij herstellen van de fysieke mishandeling. Daarna wordt hij verplaatst naar andere afdelingen, in plaats van te koken.
Dit soort ‘ontgroening’ of inwijdingsceremonies en verbastering zijn een veelvoorkomend fenomeen in dThaise militaire organisaties. Er zijn een aantal spraakmakende zaken geweest, waaronder de dood van jonge rekruten na zware afranselingen en straffen. Hoge Thaise regeringsfunctionarissen hebben de misstanden erkend en opgeroepen tot dringende veranderingen in de cultuur van militaire functionarissen ten opzichte van jongere rekruten en soldaten.
We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.
Informatie en bron
Illustraties: khaosod
Content: Olleke Bolleke in Oost-Thailand
Bron: khaosod.com