BANGKOK:- Volgens een onderzoek uitgevoerd door een hoge politiefunctionaris worden elk jaar ongeveer 10.000-15.000 Thaise kinderen en vrouwen illegaal naar Japan gesmokkeld om in de seksindustrie te werken.
Onder leiding van luitenant-kolonel dr. Pongnakorn Nakhonsantiphap, bleek uit het onderzoek dat Thailand een belangrijk kruispunt blijft voor regionale en internationale mensenhandel.
De bezorgdheid over mensenhandel in het Koninkrijk is toegenomen nadat generaal-majoor Paween Pongsirin, de voormalige hoofdonderzoeker van een mensenhandelzaak uit 2015, zei dat hij meer “grote vissen” zou hebben gevangen als hij niet gedwongen was naar Australië te vluchten.
De zaak uit 2015 vloeide voort uit de ontdekking van een massagraf van Rohingya-migranten in Songkhla en leidde tot gevangenisstraffen voor een legergeneraal en andere hoge functionarissen voor samenzwering met mensenhandelaars.
Ondertussen werd Thailand vorig jaar in het Amerikaanse mensenhandelrapport gedegradeerd naar de Tier 2 Watchlist.
“In het geval van illegale handel in vrouwen en kinderen voor prostitutie, is Japan de afgelopen 10 jaar de grootste markt geweest voor verhandelde Thais, met jaarlijks zo’n 10.000 tot 15.000 die worden gestuurd”, aldus het onderzoek.
Het onderzoek vermeldde ook dat jaarlijks ongeveer 30.000 ongeschoolde Thaise arbeiders naar het buitenland worden verhandeld, voornamelijk naar Taiwan.
Het politieonderzoek had betrekking op twee aspecten van Thaise mensenhandel: zowel binnenlands als internationaal.
De belangrijkste doelwitten voor binnenlandse mensenhandel waren vrouwen en kinderen uit arme milieus, op scholen of universiteiten. De mensenhandelaars lokken hen met legitieme fabrieksbanen, maar misleiden hen om in de prostitutie te gaan werken.
Ondertussen richtte de internationale mensenhandel zich op dezelfde groep, maar hield in dat mensen ofwel het land binnenkwamen ofwel ze naar het buitenland stuurden.
Uit het onderzoek bleek ook dat mensenhandelnetwerken erg ingewikkeld waren, maar ook uiterst goed beheerd worden
De netwerken zijn onder te verdelen in zes rollen:
- Agenten zijn verantwoordelijk voor het contacteren, uitnodigen en vervoeren van slachtoffers naar dealers.
- Dealers zijn verantwoordelijk voor het huisvesten van slachtoffers en het vervalsen van alle documenten die ze nodig hebben.
- Kidnappers zijn verantwoordelijk voor het vervoeren van slachtoffers naar de bestemming.
- Ontvangers zijn verantwoordelijk voor het opvangen van slachtoffers voordat ze naar prostitutie, illegale visserij of andere sectoren worden gestuurd.
- Supervisors zijn verantwoordelijk voor het dwingen van slachtoffers om te werken en het bedreigen van iedereen die zich verzet.
- Klanten in verschillende bedrijfssectoren voorzien in de vraag naar verhandelde werknemers.
Het onderzoek bracht ook problemen aan het licht met het beleid, het beheer en de samenwerking van instanties die betrokken zijn bij de Thaise campagne tegen mensenhandel.
We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.
Informatie en bron
Illustraties: The Nation
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation