~IETS ONDER DE LOEP NEMEN~
(Iets zeer nauwkeurig onderzoeken)
Kaeng Krachan: -De Thaise regering heet de VN welkom om het etnische Karen-dorp in het nationale park Kaeng Krachan te inspecteren na aanhoudende beschuldigingen van mensenrechtenschendingen.
De dorpelingen werden geëvacueerd uit hun oorspronkelijke dorp Ban Bang Kloy of Jai Paendin in het nationale park nadat de lokale bevolking had geklaagd dat de locatie van het dorp mogelijk het natuurlijke bosgebied zou kunnen vernietigen. Maar het nieuwe hervestigingsgebied waar ze naartoe zijn verhuisd, is een bron van controverse geweest, aangezien veel Karen-dorpelingen naar verluidt ontevreden zijn over de verhuizing.
Het dorpshoofd herhaalde zijn bezorgdheid dat de Karen-bevolking niet in het hervestigingsdorp kon wonen uit angst dat ze zouden verhongeren. Maar regeringsfunctionarissen zeggen dat het hervestigingsgebied een school heeft en zonnepanelen op elk huishouden en dat er beroepsopleiding wordt aangeboden aan de dorpelingen.
Sinds de verhuizing hebben minstens 22 dorpelingen de nieuwe locatie verlaten en zijn ze teruggegaan naar hun oorspronkelijke dorp Ban Kloy, wat aangeeft dat er nog steeds problemen zijn die niet worden aangepakt.
In januari zei premier Prayut Chan-o-cha dat hij geen geweld zou gebruiken tegen de dorpeling die een berisping kreeg nadat hij het hervestigingsgebied had verlaten. Hij zei dat hij, in tegenstelling tot eerdere regeringen, voor de mensen in Bang Kloy zou zorgen door ervoor te zorgen dat ze een goede baan en een plek hebben om te wonen.
Parkambtenaren begonnen de Karen in 1996 uit het dorp Bang Kloy of Jai Paen Din te verdrijven, maar door tekortkomingen in het parkbeheer konden ze naar hun land terugkeren. In 2011 diende de regering een aanvraag in om het park te erkennen als werelderfgoed, waardoor huizen en rijstschuren in het dorp naar verluidt zijn verbrand.
Nadat mensenrechtenorganisaties hadden geklaagd, oordeelde het Administratieve Hooggerechtshof in 2018 dat de Karen inheems zijn in het land. De uitspraak dicteerde dat bosautoriteiten de kabinetsresolutie van 3 augustus 2010 moesten respecteren die de verdrijving van inheemse gemeenschappen van voorouderlijk land verbiedt totdat alle landrechtconflicten zijn opgelost.
Het vonnis moest een overwinning zijn voor het Karen-volk, maar parkambtenaren hebben naar verluidt nog meer onderdrukkende wetten gecreëerd waardoor hun vaderland op verschillende manieren kon worden vernietigd. Nog zorgwekkender voor mensenrechtenactivisten is dat dergelijke wetten werden goedgekeurd door de ‘Nationale Wetgevende Vergadering’ die door het leger wordt gesponserd.
Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: Google
Vertaling: De Kleine Beer
Bron: The Thaiger