Thailand stemt samen met 140 andere VN-leden in voor vrede in Oekraïne

THAILAND:- Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stemden Thailand en 140 andere leden voor een onmiddellijk einde aan de oorlog in Oekraïne, uren voordat de strijd zijn tweede jaar inging. De resolutie stuitte echter op verzet van zeven landen, namelijk Wit-Rusland, Noord-Korea, Eritrea, Mali, Nicaragua, Rusland en Syrië.

Ondertussen onthielden 32 landen zich van stemming, waaronder China, India, Zuid-Afrika, Sri Lanka, Pakistan, Vietnam en Laos.

De 141 landen die een onmiddellijk einde aan de oorlog steunden, hadden eerder de veroordeling door de Algemene Vergadering van de VN van de Russische invasie van Oekraïne gesteund.

Hoewel de stemming van gisteren niet juridisch bindend is, heeft het veel politieke betekenis.  De resolutie roept alle partijen in het geschil op om strategieën te vinden om vrede te bereiken.  Het zei dat Rusland “onmiddellijk, volledig en onvoorwaardelijk al zijn strijdkrachten van het grondgebied moet terugtrekken” en eiste een onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden.

Hoewel de resolutie niet specifiek vermeldt hoe vrede kan worden bereikt, worden de leden en internationale organisaties opgeroepen om hun inspanningen te verdubbelen om actie te ondernemen tegen oorlogsmisdaden.

De resolutie bevestigde ook opnieuw de toewijding van de Vergadering aan de soevereiniteit, onafhankelijkheid, eenheid en territoriale integriteit van Oekraïne, zich uitstrekkend tot zijn territoriale wateren.

Het benadrukte ook de noodzaak om ervoor te zorgen dat er verantwoording wordt afgelegd voor de ernstigste misdaden die in Oekraïne zijn begaan volgens het internationaal recht, door middel van onafhankelijk onderzoek en vervolging om gerechtigheid voor alle slachtoffers te waarborgen en toekomstige misdaden te voorkomen.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!