Thai AirAsia X is op zoek naar nieuwe investeerders

BANGKOK:- Thai AirAsia X heeft een ingrijpende herstructurering en nieuwe investeerders nodig om de luchtvaartmaatschappij voor te bereiden om volgend jaar de internationale routes te hervatten, nadat Thai AirAsia (TAA) vorige week al extra financiering voor de luchtvaartmaatschappij had veiliggesteld.

Thai AirAsia X, een budget luchtvaartmaatschappij voor lange afstanden onder de AirAsia-groep, staat al bijna twee jaar aan de grond sinds de pandemie in 2020 uitbrak. De vloot van 11 vliegtuigen werd eerder dit jaar teruggebracht tot zeven, zo verklaarde khun Tassapon Bijleveld, executive  voorzitter van het aan SET genoteerde Asia Aviation (AAV), de meerderheidsaandeelhouder van TAA.

Bijleveld, ook een aandeelhouder van Thai AirAsia X, zei dat de luchtvaartmaatschappij haar wide-body Airbus A330-jets moest overschakelen naar vrachtdiensten om financiële verliezen te beperken.  Thai AirAsia X heeft extra liquiditeit nodig om zich voor te bereiden op passagiersvluchten, die naar verwachting volgend jaar worden hervat, zei hij.

Toeristen vragen zich af wanneer de internationale vluchten worden hervat en de luchtvaartmaatschappij reageerde door vanaf april 2022 kaartverkoop voor de route Bangkok-Incheon (Zuid-Korea) te starten in de hoop dat de grenzen tegen die tijd weer opengaan, zei khun Bijleveld.

“Grenssluitingen mogen geen optie zijn om de verspreiding van de Omicron-variant te voorkomen, aangezien de nationale economie en met name de krappe toeristische sector het zich niet kan veroorloven om nog een afsluiting te overleven”, zei hij.

Bijleveld zei dat het meer dan twee jaar geleden is dat de pandemie uitbrak en dat de regering ermee moet leren leven door voldoende immuniteit te verkrijgen, door vaccins en medicijnen te gebruiken, voor lokale gemeenschappen om de economische activiteiten zoals gewoonlijk te laten verlopen.

Hij vertelde dat Thai AirAsia X, dat nog niet beursgenoteerd is, in onderhandeling is met enkele potentiële investeerders en volgend jaar het herstructureringsproces zal ingaan.

De TAA kreeg op 26 november tijdens een vergadering van aandeelhouders goedkeuring om met het herstructureringsplan te beginnen, waardoor de luchtvaartmaatschappij nog eens 14 miljard baht kon ophalen.

Onder de nieuwe structuur zal de Khun Bijleveld 18% van de aandelen bezitten, tegen 40,52% op dit moment, terwijl AirAsia Aviation, het investerende bedrijf onder AirAsia Group Berhad, 40,7% zal bezitten, gevolgd door commerciële banken met 5,3% en nieuwe individuele Thaise  investeerders op 5,2%.

Hoewel TAA naar verwachting medio december de eerste toewijzing van vers kapitaal zal ontvangen, moeten de kostenbesparende maatregelen worden gehandhaafd totdat het vliegverkeer volledig is hersteld.

Bij de aankondiging van massale ontslagen vorige maand, zei khun Bijleveld dat TAA afscheid zou moeten nemen van meer dan 400 werknemers van het totale personeelsbestand van 5.000.  Sommige werknemers besloten om deel te nemen aan het programma voor vervroegde uittreding dat door het bedrijf wordt aangeboden, zei hij.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Vertaling: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Eén gedachte over “Thai AirAsia X is op zoek naar nieuwe investeerders”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!