Subtiele betekenissen achter de uitspraak van het Thaise Grondwettelijk Hof tegen het homohuwelijk

BANGKOK:- Het vonnis noemt LGBTQ gemeenschap als een andere “soort” die moet worden gescheiden en bestudeerd, omdat het niet in staat is om de “delicate” band van menselijke relaties te creëren.

Véél leden van de Thaise LGBTQ-gemeenschap waren verbijsterd, zelfs gekwetst, toen ze de inhoud van de onlangs online gepubliceerde rechterlijke uitspraak lazen.

Verschillende paragrafen van de uitspraak legden uit dat de traditie van het huwelijk alleen wordt bewaard voor heteroseksuele mannen en vrouwen, en dat “verschillende soorten” “anders moeten worden behandeld” omdat het homohuwelijk de wetten van de natuur en het gezin tart.

“…Het doel van een huwelijk is om een ​​man en een vrouw in staat te stellen samen te leven als man en vrouw, zodat ze een familie-eenheid kunnen stichten om kinderen te krijgen, om het menselijk ras in overeenstemming te houden met de natuurlijke orde en om het doorgeven van rijkdom verder mogelijk te maken, zoals erfenis en banden tussen vader, moeder, zussen, broers, tantes en ooms.  Maar het huwelijk tussen LHBT+-personen kan zulke delicate banden of relaties niet tot stand brengen’, zo luidde het vonnis genummerd 20/2564.

Als geavanceerde technologie in de toekomst echter meer details vindt dat bepaalde soorten ander gedrag of biologische eigenschappen hebben, dan zullen ze voor verder onderzoek in een andere groep worden ingedeeld.  Hetzelfde geldt voor de staat of de wetgevende macht die mensen met verschillende seksuele geaardheden anders behandelt of erkent

… Na een afweging van de voordelen om het huwelijk mogelijk te maken voor paren van hetzelfde geslacht, is er een nettoverlies van voordelen voor zowel traditionele verbintenissen tussen mannen en vrouwen als paren van hetzelfde geslacht.

 “Naast het verlies van voordelen, zal er ook de vernietiging zijn van de natuurwetten en de eenheid van het gezin, die belangrijke fundamenten zijn voor de samenleving en het voortbestaan ​​van de mensheid”, vervolgde de uitspraak.

Naast de LGBTQ-gemeenschap vindt ook Olleke Bolleke in Thailand het vonnis buitengewoon schokkend.

Khun Akekawat Pimsawan, leider van de belangengroep Queer Riot, zei dat dit erop wees dat de houding en meningen van de staat homofobie beïnvloedden.

Wanneer algemene gedachten in deze richting gaan, heeft dat een enorme impact op LHBTQ-mensen die ook deel uitmaken van de samenleving.  Wetten die het homohuwelijk en gelijke rechten ondersteunen of ermee verband houden, hebben voor veel mensen een enorme impact op de kwaliteit van leven, en voor sommigen kan het leven en dood betekenen of gewoon leven als mens met waardigheid, zei hij.

 “Ik ben boos, gekwetst en gekwetst door dit vonnis.  Er zijn nog andere veranderingen in de wetgevende macht in behandeling, maar ik geloof dat het vonnis ons allemaal heeft opgeroepen om vertrouwen te hebben in samenwerking en solidariteit tussen LGBTQ-gemeenschappen en hun bondgenoten”, zo voegde Akekawa toe.

Khun Nikorn Arthit, voorzitter van de Bangkok Rainbow Organization (BRO), zei dat het ongelooflijk is dat het vonnis ingaat op zulke details over voortplanting, familiewaarden en technologie.

Het Grondwettelijk Hof oordeelde op 10 november j.l. dat artikel 1448 van het Burgerlijk en Handelswetboek het huwelijk alleen definieert als een grondwettelijk recht voor mannen en vrouwen.  De uitspraak was een reactie op een verzoekschrift ingediend door twee lesbiennes die legaal wilden trouwen.

De Thaise regering en haar Tourism Authority of Thailand hebben het land gepromoot als vriendelijk en tolerant ten opzichte van LGBTQ.  Vorig jaar keurde het kabinet de Civil Partnership Bill goed, waardoor het een veelbelovende opstap is voor het homohuwelijk in de toekomst.  Het wetsvoorstel werd echter verworpen in het parlement.

 Volgend jaar wordt in Thailand 10 jaar gestreden om gelijkheid te zoeken voor de LGBTQ-gemeenschap en hun recht om te trouwen.

Voor de volledige uitspraak van de rechtbank, klik even op deze link https://bit.ly/3DiItd1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!