PEKING:- In een Singaporese nieuwsuitzending over de Olympische Winterspelen was het niet de berichtgeving die de aandacht van de kijkers trok, maar wat er op de achtergrond gebeurde in een bar in Peking. Achter de correspondent van Channel News Asia stonden twee mannen die hartstochtelijk zoenen, een waar taboe voor Singaporezen waar de uitzendwetten LGBT-inhoud verbieden en homoseksuele relaties tussen mannen illegaal zijn.
Hoewel de kus is verwijderd uit een versie op de website van CNA, is een video van de kus meer dan 825.000 keer gezien op TikTok en een populair Chinees sociale-medianetwerk Weibo. Een TikTok-gebruiker schreef: “Dit is eigenlijk een revolutie”.
Volgens een vertegenwoordiger van Kaleidoscope NTU, een groep gevormd door studenten van de Nanyang Technological Universiteit om mensen bewust te maken van discriminatie op LGBTB-rechten, trok het kus moment direct de aandacht de camera met als gevolg de aandacht van duizenden mensen.
“We weten natuurlijk niet wie deze man is … de vreugde die gepaard gaat met het kunnen pronken met je partner en het vertrouwen om ook jezelf te kunnen zijn, wordt door veel queer mensen binnen maar ook buiten het land besproken.”
Nu hebben activisten gewezen op de achterhaaldheid van de Singaporese wetten sinds de video tot verontwaardiging heeft geleid van Singapore waar de LGBT-rechten vreselijk ouderwets zijn, aangezien de IMDA-internetcode aangeeft dat materiaal waarvan wordt aangenomen dat het homoseksualiteit ondersteunt, verboden is in televisie-uitzendingen.
In China, waar relaties tussen personen van hetzelfde geslacht in 1997 werden gedecriminaliseerd, is het homohuwelijk nog steeds illegaal en wordt de LGBTQ+-gemeenschap nog steeds gediscrimineerd en gecensureerd.
Volgens een LGBT-rechtenactivist van Young Out Here, Benjamin Xue, zijn de Chinese uitzendwetten er niet in geslaagd de media te beheersen die door jongere generaties worden geconsumeerd, aangezien ze YouTube en online streamingdiensten bekijken in plaats van gratis televisie te kijken. Hij waarschuwde dat de kloof tussen online en lokale televisie zou kunnen bijdragen aan een grotere verdeeldheid in ideeën onder jongere generaties.
“Ze komen er tegenwoordig veel jonger de kast uit”.
Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Zuidoost Azië
Bron: The Guardian