Royalist in Thailand beticht 14-jarig meisje van majesteitsschennis 

BANGKOK:- De Thaise politie heeft een 14-jarig meisje naar een politiebureau gedagvaard nadat een ultra-royalist haar beschuldigde van majesteitsschennis, aldus het forum van Thaise mensenrechtenadvocaten.  Ze is de jongste persoon die ooit in Thailand is aangeklaagd voor majesteitsschennis.

Khun Arnon Klinkaew, een kernlid van een ultra-koninklijke groep, beschuldigde het kind van het overtreden van sectie 112 van het Wetboek van Strafrecht omdat het naar verluidt had deelgenomen aan een protest bij de “Sao Chingcha” schommel in Bangkok op 13 oktober 2022.

De dagvaarding van het politiebureau Samran Rat in Bangkok dateert van 23 januari 2023.  In de afgelopen twee jaar zijn minstens 21 activisten onder de 18 jaar gedagvaard op beschuldiging van laster van de koning.  Vier van hen waren 14 jaar oud, maar de jongste is met 14 jaar en zeven maanden de jongste van allemaal.  

Khun Arnon beschuldigde de middelbare scholier van het bijwonen van een protest bij de “Sao Chingcha” schommel  nabij het stadhuis van Bangkok op 13 oktober en het helpen creëren van een poster waarin werd opgeroepen tot de afschaffing van artikel 112.

Thai Rath meldt dat er veel mensen bij het protest aanwezig waren, waarbij ook de media en de politie aanwezig waren.  Undercoveragenten zouden zich bij het protest hebben aangesloten om demonstranten te fotograferen en te filmen.  

Sectie 112 van het Wetboek van Strafrecht, “Belediging of belastering van de koninklijke familie”, luidt: “Iedereen die de koning, koningin, troonopvolger of regent belastert, beledigt of bedreigt, wordt gestraft met gevangenisstraf van drie tot vijftien jaar.”  De gevangenisstraf kan echter meer dan 15 jaar bedragen als de verdachte schuldig wordt bevonden aan meervoudige laster van de koning.

Vorige week werd een 28-jarige activist uit de provincie Chiang Rai in het noorden van Thailand veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf wegens laster van de koninklijke familie na het plaatsen van “lasterlijke” opmerkingen op sociale media.  De hoogste gevangenisstraf in een geval van belediging van de koning werd uitgesproken in 2021 toen een Thaise rechtbank een vrouw veroordeelde tot 43 jaar gevangenisstraf wegens belediging van de monarchie.

Olleke Bolleke in Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!