Rechtszaak tegen een Nederlander in Zuid-Thailand geseponeerd wegens gebrek aan bewijs

PATTAYA:- Het provinciale gerechtshof van Phuket heeft een rechtszaak tegen een 40-jarige Nederlander geseponeerd, die beschuldigd werd van het exploiteren van een frauduleuze verkoopwebsite. Hij werd in februari 2021 gearresteerd op de internationale luchthaven Suvarnabhumi in Bangkok.

Verschillende Thaise en buitenlandse inwoners, voornamelijk uit de provincie Phuket en het eiland Koh Samui in de provincie Surat Thani, dienden een klacht in tegen de Nederlander Wesley H. en beschuldigden hem ervan hen te misleid te hebben.

De klagers meldden dat Wesley en andere websitebeheerders hen hadden uitgenodigd om voor zijn bedrijf te werken door producten op meerdere winkel-websites te promoten. Ze moesten elk product positief beoordelen om het bovenaan de zoekmachines te laten verschijnen.

Om elk product te promoten, moesten ze echter wel in de website investeren. Hoe meer ze investeerden, hoe meer rechten ze zouden krijgen om de producten te beoordelen en hoe meer inkomsten ze zouden verdienen. Sommigen investeerden meer dan 200.000 baht in de website, in de hoop een mooie winst uit het bedrijf te halen.

Helaas boekte ze geen konden, en konden zodoende ook niet investeringskosten terugkrijgen. Minstens 95 mensen werden het slachtoffer van deze zwendel, zoals zij dit noemde. De schade bedroeg naar verluidt meer dan 100 miljoen baht.

De Thaise politie heeft Wesley op de luchthaven Suvarnabhumi gearresteerd terwijl hij en zijn familieleden op het punt stonden Thailand te verlaten. Een andere verdachte die bij de zaak betrokken was, werd later in maart gearresteerd. Veel andere beheerders van de website bleven echter op vrije voeten.

Volgens het proces-verbaal van het provinciale gerechtshof van Phuket ontkenden de twee verdachten de beschuldigingen. Verder onderzoek door de Thaise politie en de rechtbank heeft geen concreet bewijs opgeleverd dat de verdachten in verband brengt met de website-zwendel.

De financiële recherche kon geen bewijs vinden dat de verdachten profiteerden van de investeringen van klagers. In plaats daarvan bleek dat de verdachten mogelijk ook slachtoffer waren geworden van de frauduleuze regeling, aangezien enkele klagers net als de verdachten als bewindvoerder hadden gewerkt.

Bij gebrek aan concreet bewijs van hun criminele daden besloot de rechtbank de zaak te seponeren, zoals vermeld in het officiële document dat op 15 juni vorig jaar werd vrijgegeven.

Olleke Bolleke in Pattaya

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!