Vlucht met Julian Assange maakt tussenlanding in Bangkok

BANGKOK:- WikiLeaks-oprichter Julian Assange is na zijn vrijlating op weg naar een Amerikaanse federale rechtbank op de Marianen, een Amerikaans territorium in de Stille Oceaan. Zijn vlucht heeft daarvoor een tussenlanding gemaakt in het Thaise Bangkok om bij te tanken.

Zijn chartervlucht landde rond 12.30 uur lokale tijd (7.30 uur Nederlandse  tijd) op een luchthaven in Bangkok. Een Thaise functionaris bevestigde dat Assange op de passagierslijst staat en dat het vliegtuig wordt bijgetankt en bevoorraad voordat het om 21 uur (16 uur Belgische tijd) vertrekt naar Saipan, onderdeel van de Noordelijke Marianen. 

Assange moet daar morgen voor de rechtbank verschijnen. In ruil voor zijn vrijlating zal hij schuldig pleiten aan een schending van de Amerikaanse spionagewetgeving. De deal daarvoor moet formeel nog worden bekrachtigd.

In de deal wordt hij daarvoor veroordeeld tot 62 maanden cel, maar die celstraf moet hij niet meer uitzitten. De klokkenluider zit al sinds april 2019 opgesloten in een Britse gevangenis – in totaal 1.901 dagen, merkt WikiLeaks op. Het High Court in Londen liet de klokkenluider op borg vrij. Voor zijn opsluiting in Belmarsh, verbleef hij zeven jaar op de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

De Australiër moet woensdag om 9 uur (plaatselijke tijd) verschijnen voor een rechtbank op de Marianen, Amerikaans territorium in de Stille Oceaan. Daar zal de deal bekrachtigd worden, en verwacht wordt dat Assange na afloop doorvliegt naar Australië.

Olleke Bolleke in Pattaya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!