Premier: Geen terugkeer Karen-bevolking naar nationaal park

~ALS OUDE HONDEN BLAFFEN, IS HET TIJD OM UIT TE ZIEN~
(Als ervaren mensen waarschuwen moet je luisteren)

BANGKOK:- Premier Prayut Chan-o-cha stond er dinsdag erop dat Karen-dorpelingen niet terugkeren naar Phetchaburi’s Kaeng Krachan National Park om zich daar te hervestigen.

De premier legde de categorische verklaring af, ondanks het feit dat de regering zojuist alle eisen van de dorpelingen ter overweging had aanvaard, waarop de dorpelingen dinsdag overeenkwamen hun protestterrein buiten het Government House te verlaten.

Al hun eisen zijn ter overweging aanvaard, zei generaal Prayut, en er zou actie worden ondernomen om hun problemen op te lossen. Maar, voegde hij eraan toe: “Terugkeren naar het dorp Bang Kloi-Jai Paen Din om daar te gaan wonen wordt niet toegestaan. De Karen dorpelingen die geen landbouwgrond hebben, zullen een stuk land ontvangen ter compensatie.”

Generaal Prayut gaf dinsdag het bevel een onderzoekscommissie te vormen om het probleem te bestuderen en oplossingen te bieden. De commissie was een van de verzoeken van de Save Bang Kloi-groep.

De groep vertegenwoordigt Karen-dorpelingen die sinds begin dit jaar zijn teruggekeerd om zich te vestigen in Jai Paen Din, een bos diep in het nationale park.

Ze zeggen dat Jai Paen Din hun voorouderlijk land was lang voordat het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation het bos in 1981 als nationaal park bestempelde en hen een paar decennia later dwong te verhuizen.

De groep kampeerde sinds het weekend in de buurt van Government House en vertrok pas nadat ze tevreden waren over de dialoog met de regering.

De premier gaf ook opdracht tot de vorming van een tweede commissie om het tekort aan landbouwgrond van deze Karen-dorpelingen op te lossen en hun levenskwaliteit te verbeteren.

Die commissie zal worden geleid door vice-minister van Landbouw en Coöperaties, kapitein Thamanat Prompow, die morgen Jai Paen Din zal bezoeken.

Alle rechtszaken die tegen deze Karen-dorpelingen worden aangespannen, zouden worden stopgezet, zei een bron.

Zelfs toen de Karen-groep dinsdag Bangkok verliet, weigerden andere mensen die protesteerden tegen hun eigen landproblemen, te vertrekken, voegde de bron eraan toe. Jumnong Nupan, voorzitter van de People’s Movement for a Just Society (P-move), zei dat ze niet zouden vertrekken tenzij de regering een oplossing bedacht voor alle landgeschillen.

“Die gemeenschappen hebben een belofte nodig die even duidelijk is als die aan de dorpelingen van Bang Kloi-Jai Paen Din Karen”, zei hij.

foto 1 Karen-dorpelingen uit Phetchaburi zwaaien als ze dinsdag de protestlocatie voor het Government House verlaten. (Foto door Nutthawat Wicheanbut)

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Vertaling: De Kleine Beer
Illustraties: Bangkok Post
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!