Garuda sportschoenen vallen niet in goede aarde

~EEN HEILIG HUISJE~
(Een – voor de betrokkene – onaantastbare waarheid)

BANGKOK:- Waar sommigen artistieke expressie zien in een paar Garuda Sneakers, nemen anderen grote aanstoot aan de rood-wit-blauwe Thaise sneakers die op de markt worden gebracht met een Koninklijk embleem.

Maar nu dreigt een topambtenaar een aanklacht in te dienen.

Vicepremier en juridisch adviseur van de regering, Wissanu Krea-ngam, uitte zich vandaag over de kwestie van de sneakers met het Thaise thema, die online worden aangeboden. Wissanu meldde dat het illegaal is om te verkopen in het Koninkrijk, aangezien het Garuda-embleem wettelijk beschermd is tegen reproductie zonder toestemming .

De schoenen hebben tot verhitte discussies geleid over de vraag of ze een voorbeeld zijn van culturele toe-eigening, of dat ze beledigend zijn voor sommige Thai, die de voeten in een bepaalde context, als beledigend kunen ervaren.

Het begon allemaal toen iemand een online kledingverkoper tegenkwam die sneakers aanbood met een officieel Garuda-embleem van de staat met het woord ‘Thailand’ erop gedrukt en een kaart van het Koninkrijk.

De verkoper, DNAProud.com, die zegt dat het hoofdkantoor zich in Vietnam bevindt, maar het magazijn in de Amerikaanse staat Alabama, een hele reeks vergelijkbare items aanbiedt. Het bedrijfsmodel lijkt nationale symbolen in hun kleding te verwerken, zoals twee topless ‘inboorlingen’ die bijvoorbeeld door het koloniale Engeland zijn ontworpen voor het zegel van Jamaica.

Sommige mensen zagen er echter meer in dan ‘een gemakszuchtig bedrijfsmodel’, namelijk een aanval op de ziel van het koninkrijk. “Wie zijn zij om het recht te hebben gebruik te maken van zo’n goddelijke figuur die voor de Thaise mensen zoveel betekent?,” aldus Winiya Langen. Anderen vonden het geen groot probleem, aangezien het in andere landen gebruikelijk is om vlaggen en nationale symbolen op producten aan te brengen.

“Ik denk niet dat de Garuda onaantastbaar is, en hij ziet er cool uit. Maar er moeten enkele wijzigingen worden aangebracht om hem te onderscheiden van het embleem wat door de regering wordt gebruikt”, schreef Mayko Prasitkhetkij.

Plaatsvervangend premier Wissanu zei dat als het product in het buitenland wordt vervaardigd, ze een formele klacht zouden indienen als ze de verantwoordelijken kunnen identificeren. Zo niet, dan geven ze alleen een waarschuwing.

Hoewel DNAProud op Twitter zegt dat het uit Californië komt en dat alle producten in de Verenigde Staten worden gemaakt, vermeldt de website dat het hoofdkantoor in Hanoi, Vietnam ligt en een magazijn in Alabama. Engels lijkt niet de eerste taal te zijn van degenen die erachter zitten.

“We maken producten van vlaggen en landen waar expats van houden”, luidt het. “We ontwerpen en verkopen Print On Demand (POD) -kleding en je kunt een verscheidenheid aan items vinden zoals kleding, schoenen en stoffering, met een ontwerp van de vlag of het symbool van je land”. Het bedrijf reageerde niet onmiddellijk op een e-mail waarin om commentaar werd gevraagd.

Wissanu zei dat het niet duidelijk was of de sneakers echt zijn of slechts een grap. De website maakt namelijk duidelijk dat de artikelen pas worden geproduceerd nadat ze zijn besteld. Echter, als iemand in het koninkrijk de schoenen draagt, is de fabrikant wettelijk aansprakelijk voor de overtreding van de Thaise wet, zei hij, niet de drager.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Vertaling: De Kleine Beer
Illustraties: Coconuts.com
Bron: Coconuts.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!