DEN HAAG:- De Eerste Kamer komt niet terug van reces om een coronawet van D66-minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) versneld te behandelen. Daardoor blijft de wettelijke basis ontbreken om reizigers uit China, waar momenteel een grote coronauitbraak is, verplicht negatief op corona te testen voor zij op Schiphol aankomen. Mogelijk wordt daarom een oud paardenmiddel van stal gehaald: middels een noodverordening kan het kabinet alsnog een verplicht negatief testbewijs gaan afdwingen.
Kuipers verzocht de Eerste Kamer donderdag om de zogeten Wet publieke gezondheid met spoed te behandelen zodat hij die testverplichting wel kan opnemen. Maar de senaat heeft vrijdag besloten niet terug te keren van reces, melden goed ingevoerde Haagse bronnen. Alle aanwezige senaatsfracties zeiden ’njet’ tegen het spoedverzoek. Daarom overweegt het kabinet het verplicht testen via een noodverordening te regelen, zeggen Haagse bronnen. Dat zou nodig om de eenheid van het beleid voor de hele Europese Unie te garanderen. Als dat niet gedaan wordt, bestaat een risico dat reizigers uit China via Nederland Europa binnen komen en vanaf Schiphol -zonder negatief testbewijs- doorreizen naar omliggende landen, wordt gesteld. Dit zou ook aansluiten bij adviezen die het kabinet gekregen heeft.
In de senaatssessie klonk gemor over de wijze waarop Kuipers de senatoren onder druk zette om de wetgeving te behandelen. Onder andere de fractie-Nanninga verzette zich publiekelijk tegen die wet. Volgens de partij kan Kuipers inderdaad met noodwetgeving, zoals eerder ook is gebeurd, wel degelijk aanvullende maatregelen nemen. „Wij zijn voor gedegen onderzoek van deze wet en stemmen niet in met haast en spoed”, liet Nanninga voor de sessie al weten. Maar ook VVD, CDA, GL, D66, PvdA, PVV, SP en CU voelden er niets voor om volgende week al te vergaderen over de wet.
Wettelijke basis
Volgens Kuipers is er in China echter sprake van een ’zorgelijke epidemiologische situatie’. Daarom is in Europees verband gepleit voor strengere regels voor reizigers uit China. Naast het dragen van mondkapjes en het testen van rioolwater (ook in vliegtuigen zelf) wordt in Brussel aangeraden om verplicht te testen, zodat alleen reizigers met een negatief testbewijs op luchthavens kunnen aankomen.
De minister wacht ook nog op een spoedadvies aan het Outbreak Manament Team en het zogeheten Maatschappelijk Impact Team. De uitkomsten van die adviezen worden later vrijdag verwacht.
Naar aanleiding van de corona-uitbraak in China besloten andere Europese landen negatieve testbewijzen overigens al wel te verplichten. Dat geldt bijvoorbeeld voor reizigers uit China die naar Italië, Spanje en Frankrijk vliegen. Duitsland, België, Zweden en Oostenrijk kondigden die plicht ook al af. Ook buiten de EU hebben landen dergelijke maatregelen genomen.
We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.
Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Redactie TMG
Bron: Telegraaf.nl