BANGKOK:- Vicepremier en voormalig legerleider Prawit Wongsuwon heeft deze week in zijn lopende verkiezingscampagne beloofd dat de staatsgreep van 2014 de laatste was. Het maakt niet uit wie de strijd om de peilingen in mei wint, een volgende staatsgreep is een no-no.
Maar een significant probleem is dat militaire woordvoerders in 2014 eigenlijk ontkenden dat er überhaupt een staatsgreep had plaatsgevonden.
Na een lange periode van politieke onrust en straatdemonstraties in Bangkok, kondigde legerleider Prayut Chan-ocha op 20 mei 2014 de staat van beleg af via een aankondiging van een tv-pool. De overgangsregering klaagde dat ze niet was geraadpleegd, maar militaire woordvoerders beweerden dat een wet uit 1914 het leger een dergelijke discretie toestond en ontkenden hoe dan ook dat er een staatsgreep aan de gang was. Troepen verschenen in de straten van de hoofdstad en sommige radio- en tv-stations kregen het bevel de uitzendingen per direct te staken.
Op 22 mei 2014 vond een gespannen vergadering van vijf uur plaats op het hoofdkwartier van het leger in Bangkok, maar de gekozen regering weigerde af te treden. Op dat moment zei generaal Prayut dat hij “de hoogste macht” zou nemen en het grootste deel van de grondwet werd vervolgens opgeschort, afgezien van het gedeelte dat betrekking had op de gerespecteerde monarchie. De door de junta bevoegde Nationale Raad voor Vrede en Orde verving toen het parlement als besluitvormend orgaan in de vorm van decreten.
Maar militaire woordvoerders ontkenden destijds in 2014 dat de overname een staatsgreep was. “De militaire actie is deze keer anders dan bij de vorige succesvolle staatsgrepen”, zei de door de junta aangestelde khun Werachon Sukondhapatipak in de Thaise Buitenlandse Correspondents Club in de hoofdstad. “Wat je ook doet, noem het geen staatsgreep.
Normaal stelt de burgerregering een burgerregering in, maar nu zal het leger de vrede en orde herstellen, verzoening, daarna verkiezingen en andere systemen om de democratie te versterken”, beweerde hij volgens rapporten in de Bangkok Post.
Huidige politieke commentatoren zeggen dat het gevaar voor de algemene verkiezingen van mei 2023 is en dat er geen duidelijke winnaar zal opduiken in de op geld gerichte en troebele wateren van de Thaise politiek. “En als de Thaise geschiedenis ons iets heeft geleerd, is er altijd een staatsgreep wanneer er een politiek vacuüm is”, zegt Ruchapong Chamjirachaikul, een juridisch expert.
Als het gaat om de netelige kwestie van Thaise militaire interventies, “zeg daarom NOOIT! NOOIT”.
Olleke Bolleke in Thailand