Marjolein (33) uit Markelo woont in Bangkok voor hetzelfde geld tien keer zo groot

EENS EEN TUKKER…Herbergiersdochter Marjolein Boode (33) uit Markelo woont sinds vorig jaar in Bangkok, maar is al zestien jaar weg uit haar geboortedorp. Vanuit de Thaise hoofdstad helpt ze multinationals hun producten optimaal te vermarkten.

Je volgde een horecaopleiding en werkt nu voor een IT-bedrijf. Iets heel anders
„Absoluut, als 17-jarige begon ik met de hotelschool in Leeuwarden en daarna volgde ik een master in Barcelona. Tijdens deze opleidingen had ik het geluk een tijdje in Azië te verblijven voor stage en onderzoek. De afgelopen tien jaar woonde ik in Amsterdam waar ik bij Heineken werkte. Hier kwam ik in aanraking met verschillende IT-implementaties.”

En dan toch weer naar het buitenland, waarom?
„Mijn man Sybren kreeg vorig jaar een baan aangeboden in Bangkok. De eerste paar maanden bleef ik vanuit hier online voor Heineken werken, daarna stapte ik over naar Foodpanda, een lokaal bezorgplatform zoals Thuisbezorgd. Maar dat beviel niet. Toevalligerwijs ontmoette ik in dezelfde periode een van de Nederlandse oprichters van Lexia Analytics. Die vroeg mij vanuit Bangkok naar groeimogelijkheden in Zuidoost-Azië te kijken.”

Wat doe je precies?
„Lexia Analytics ontwikkelde een softwareprogramma dat grote multinationals als Coca-Cola en FrieslandCampina helpt promoties en omzet beter in kaart te brengen. We zijn gespecialiseerd in Aziatische markten waar veel kleine winkelketens de markt domineren. Dat vraagt een andere benadering dan in Europa. Mijn focus ligt op landen en klanten in Zuidoost-Azië. We hebben kantoren in Singapore, Engeland en Nederland en ik ben de eerste werknemer in Thailand.”

Hoe is het leven in Bangkok?
„Immens en intens. Bangkok is een miljoenenstad en het verkeer is een gekkenhuis met tuktuks, scootertjes en auto’s, maar toch voelt het ook sereen als je op straat loopt. Thailand is een boeddhistisch land en over het algemeen hebben mensen hier veel geduld en respect voor elkaar. Behalve tempels waar je even tot rust kunt komen zit Bangkok vol met uitgaansstraten, markten, shoppingmalls. Eén van de dagelijkse hoogtepunten is het eten. Wij wonen hier nu een jaar, maar ik heb het gevoel dat ik nog maar 5 procent van de stad heb ontdekt.”

En het is het betaalbaar?
„Alles is relatief. Bangkok is een stad van uitersten. Je kunt hier voor een euro op straat een heerlijke maaltijd eten, maar je kunt ook Franse of Italiaanse sterrenrestaurants uitzoeken en honderden euro’s kwijt zijn. De huizenprijzen liggen hier een stuk lager dan in Nederland. Wij wonen hier bijvoorbeeld tien keer zo groot als hiervoor in Amsterdam, voor nagenoeg dezelfde prijs.”

Eens een Tukker, altijd een Tukker?
„Zeker! Je hoort mij niet beweren dat ik nooit terugkeer naar Twente. Het was fijn om in Markelo op te groeien. Mijn ouders exploiteerden Herberg De Pot. Als kind hielp ik mee met de afwas en in de bediening. Mijn slaapkamer was boven de gelagkamer. De Pot voelt als thuiskomen en ik heb het geluk dat ik dat nog steeds mag doen. Sinds een aantal jaren runnen mijn zus Susan en mijn zwager Teunis-Jan de zaak. Die Twentse gemoedelijkheid, het even bij iemand binnenstappen voor een kop koffie, de mooie natuur, dat mis ik allemaal wel.”

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Marjolein Boode
Content: Gerben Kuitert  
Bron: Tubantia.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!