UTRECHT:- Wie vreemden tegen betaling zijn woonadres laat gebruiken als postadres moet op zijn hoede zijn voor schimmige praktijken. Dat bleek vandaag in de Utrechtse rechtbank waar een voormalige inwoner van Veenendaal terecht stond voor oplichterij en identiteitsdiefstal.
Eén van de slachtoffers was met hem in contact gekomen via een advertentie op Marktplaats, waarin hij zijn eigen adres in Utrecht aanbood als postadres. Hij werd door de verdachte overgehaald om te investeren in een lucratieve handel in iPhones, maar ging voor duizenden euro’s het schip in.
IPhones uit Thailand
Volgens het Openbaar Ministerie haalde de 42-jarige Veenendaler M.S. de man uit Utrecht zes jaar geleden over om te investeren in een handel met iPhones. Die zouden in Thailand veel goedkoper zijn dan in Nederland. Het plan was om daar een flink aantal dure modellen aan te schaffen en die in Nederland te verkopen. Ze zouden de winst dan delen.
Om zijn vertrouwen te winnen had de Veenendaler. het slachtoffer een volmacht gegeven over een duikschool waarvan hij eigenaar zei te zijn. Toen hij ook nog een gunstige jaarrekening te zien kreeg had hij voldoende vertrouwen om in te stappen.
De Utrechter leende de Veenendaler vervolgens in totaal zo’n 25.000 euro, om in de iPhone-handel te investeren. Maar volgens het OM werden de toestellen nooit gekocht en werd het geld door de verdachte onder meer uitgegeven aan online-gokken, hotelverblijven en het betalen van rekeningen van een garage.
Neptelefoons
In de rechtbank beweerde M.S. dat hij in Thailand zelf het slachtoffer was
geworden van oplichters. Die winkel waar hij de toestellen zou hebben gekocht, zou nep-toestellen in de dozen hebben gestopt. Hij beweerde dat hij dat pas had ontdekt toen hij bij terugkomst in Nederland de dozen opende. Omdat hij bang was voor de reactie van zijn zakenpartner, had hij dat stil gehouden en om een extra lening gevraagd om met een nieuwe lading iPhones het verlies goed te maken.
De verdachte beweerde dat hij vervolgens door omstandigheden niet opnieuw naar Thailand was afgereisd. Hij had het geleende geld terug willen betalen, maar dat was misgelopen omdat de gedupeerde Utrechter zijn familie en vrienden had belaagd.
Het slachtoffer was gistermorgen bij de zitting aanwezig en werd door de rechtbankvoorzitter herhaaldelijk tot de orde geroepen, omdat hij voortdurend zijn verontwaardiging liet blijken over de verklaring van de verdachte. “Ik sta er versteld van hoe onbeschoft meneer zit te liegen hier”, legde hij aan de rechter uit. Hij eist van de verdachte zijn geld terug, plus de rente die zij overeen waren gekomen. In totaal gaat het om 40.000 euro.
Vrijspraak
De advocaat van de Veenendaler vroeg de rechtbank om haar cliënt voor alle verdenkingen vrij te spreken. Volgens haar was er sprake van “zakelijke twist” en niet van oplichting of verduistering. “Zaken doen brengt nou eenmaal risico’s met zich mee”, zei de advocaat. Ze betoogde dat de zaak daarom niet bij de strafrechter, maar bij de burgerrechter thuishoorde.
De strafrechter doet echter wel uitspraak in de zaak. Het vonnis van de rechtbank wordt over twee weken bekendgemaakt.
Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: Riks Ozinga
Content: Redactie marktscreener
Bron: RTV.nl