Thaise overheid plant 21,6 miljard dollar aan nieuwe leningen in boekjaar 2023

BANGKOK:- De regering van Thailand plant nieuwe leningen van ongeveer 820 miljard baht ($21,64 miljard) in het fiscale jaar 2023 dat op 1 oktober begint, voornamelijk om een begrotingstekort te financieren, zei het ministerie van Financiën op dinsdag, terwijl het probeert het economisch herstel te ondersteunen.

De leningen maken deel uit van een breder plan voor schuldbeheer in het fiscale jaar, dat ook bestaande schulden van 1,74 biljoen baht (45,92 miljard dollar) en 360 miljard baht schuldaflossing omvat, zei het ministerie in een verklaring.

Het totale schuldplan, dat dinsdag door het kabinet is goedgekeurd, omvat ook nieuwe leningen van 233 miljard baht door staatsbedrijven en andere overheidsinstellingen, aldus het ministerie.

Het schuldplan voor 2023 is gericht op het stimuleren van de economie door investeringen in infrastructuur en het verzachten van de gevolgen van de wereldwijde volatiliteit van de olieprijs en de onrust tussen Rusland en Oekraïne, aldus het ministerie.

De regering heeft verschillende maatregelen ingevoerd om de gevolgen van de hoge olieprijzen en de kosten van levensonderhoud te verzachten nu de inflatie het hoogste punt in 14 jaar heeft bereikt.

Vorige week zei minister van Financiën Arkhom Termpittayapaisith dat hij verwachtte dat de economie dit jaar met 3% tot 3,5% zou groeien.

De regering gaat uit van een begrotingstekort van 695 miljard baht (18,34 miljard dollar) voor het fiscale jaar, aldus het ministerie.

De Thaise overheidsschuld zal aan het eind van het fiscale jaar naar verwachting 60,43% van het bruto binnenlands product bedragen, nog steeds binnen de goedgekeurde limiet van 70% van het BBP, aldus het ministerie.

In juli bedroeg de schuldquote 60,75% van het BBP.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Redactie marktscreener 
Bron: Reuters 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!