VIENTIANE:- “Een droom zal uitkomen” – met deze gevleugelde woorden opende de president van Laos gisteren officieel de eerste spoorlijn van Laos.
Nu begint een “nieuw tijdperk van moderne infrastructuurontwikkeling”, zei Thongloun Sisoulith. De 414 kilometer lange route verbindt de Laotiaanse hoofdstad Vientiane met de Chinese stad Kunming. De spoorlijn werd gebouwd door China.
De bouw duurde vijf jaar en kostte volgens officiële cijfers het equivalent van zo’n 5,3 miljard euro. Er zijn plannen om de route verder uit te breiden, zodat deze via Thailand en Maleisië naar Singapore zou kunnen lopen. De rails in Laos maken deel uit van China’s enorme infrastructuurproject Nieuwe Zijderoute, waarmee de Volksrepubliek haar mondiale invloed wil versterken.
Laotiaanse waarnemers – zoals de regering – verwachten een boost voor de binnenlandse economie. Maar ze betwijfelen hoe het communistische geregeerde Laos met 7,2 miljoen inwoners de Chinese leningen kan afbetalen en efficiënt gebruik kan maken van de ultramoderne spoorlijn.
Voor de openingsceremonie in Vientiane reed een hogesnelheidstrein in de kleuren van de Laotiaanse vlag richting Vang Vieng, en tal van regeringsfunctionarissen zwaaiden met vlaggen op de rode loper. Tegelijkertijd begon in Kunming een trein naar Laos. De Chinese president Xi Jinping stuurde zijn felicitaties op video. De nieuwe spoorlijn zal “voordelen opleveren voor de volkeren van twee landen”.
De treinen moeten maximaal 160 kilometer per uur rijden. Voor de route werden 75 tunnels en 167 bruggen gebouwd. De trein stopt op tien stations. Door de bouw moesten 4400 mensen hun land verlaten.
Vandaag zouden de eerste passagiers mogen meerijden. Volgens berichten in de Laotiaanse media zijn er vier reizen per dag gepland voor passagiers en veertien voor goederen.
Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: Nau.ch
Vertaling: Olleke Bolleke in Zuidoost Azië
Bron: Nau.ch