PATTAYA:- Een vrijhandelsovereenkomst tussen Thailand en de Europese Unie staat gepland voor 2024. Het is heel logisch omdat het bedrijven, diensten en de toeleveringsketen ten goede komt. Volgens David Daly, de EU-ambassadeur in Thailand, is de bilaterale handel wekelijks gegroeid tot bijna een miljard euro (bijna 40 miljard baht). Een alomvattende partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst zal ook betrekking hebben op intellectuele eigendom, overheidsopdrachten en e-commerce.
Een visumdeal kan echter een andere zaak zijn.
Srettha Thavisin en Emmanuel Macron, de Thaise en Franse premiers, hebben geen geheim gemaakt van hun wens om de “vrijheid” uit te breiden op het gebied van visa. Hoewel details nog ontbreken, is het algemene idee om EU-burgers 90 dagen visumvrij en zonder betaling Thailand binnen te laten komen, in plaats van de huidige 30 dagen.
Dit komt grofweg overeen met de huidige overeenkomst tussen Rusland en Thailand, hoewel er enige onduidelijkheid bestaat over de vraag of het verblijf van drie maanden zowel zakelijke activiteiten als strandvakanties mogelijk maakt.
De Thaise premier lijkt zich niet al te veel zorgen te maken over recente gevallen van visummisbruik en -fraude, waarbij hij vertrouwt op nieuwe technologieën en kunstmatige intelligentie om ongewenste gasten te identificeren en te deporteren.
Ondertussen hebben de EU-leden, met uitzondering van Frankrijk en Duitsland, onheilspellend stil gezwegen over Thais die zonder voorafgaande toestemming het Schengengebied binnenkomen.
Er zijn 27 EU-landen, maar Cyprus en vooral Ierland hebben geweigerd zich bij het Schengenverdrag aan te sluiten. Er zijn echter vier landen die Schengen hebben ondertekend, maar geen deel uitmaken van de EU: Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.
Als deze tientallen landen – met vaak tegenstrijdige prioriteiten – zullen instemmen met de visumvoorstellen van Thavisin en Macron, doen ze dat stilzwijgend.
Olleke Bolleke in Thailand
Bron: wochenblitz.