Het tienermeisje beschuldigd van majesteitsschennis verlaat het detentiecentrum in Thailand met ernstige huiduitslag

NAKHON PATHOM:-De op een na jongste persoon ooit beschuldigd van majesteitsschennis in Thailand, naar verluidt schending van Sectie 112 van het Wetboek van Strafrecht, werd gisteren op borgtocht vrijgelaten na een verblijf van 51 dagen in een detentiecentrum in de provincie Nakhon Pathom.

Lees óók> https://ollekebolleke.info/16-jarig-meisje-in-thailand-op-borgtocht-vrijgelaten-na-aanklacht-majesteitsschennis/

De beschuldigde, de 15-jarige Thanalop Phalanchai alias “Yok” verliet de jeugdgevangenis van Ban Pranee met een ernstige uitslag op haar rug, vermoedelijk veroorzaakt door onhygiënisch water in het detentiecentrum, verergerd door warm weer en muggenbeten.

Yok was pas 14 jaar oud toen ze werd gearresteerd op verdenking van majesteitsschennis op 28 maart, dezelfde dag dat een 24-jarige man werd gearresteerd voor het spuiten van een anti-112-bericht en anarchiebord op de muur van de Tempel van de Smaragdgroene Boeddha in Bangkok.

De politie arresteerde Yok na een klacht van een royalistische groepering dat ze de monarchie zou hebben beledigd tijdens een bijeenkomst in Bangkok in oktober vorig jaar.

Politie Luitenant-kolonel Wanpong Kocharak meldde dat Yok de huiduitslag begon te ontwikkelen kort nadat ze de Ban Pranee gevangenis binnenkwam. Aanvankelijk onderzochten verpleegsters in het centrum de uitslag en zeiden dat het leek op een bacteriële infectie veroorzaakt door vuil water. Ze werd op 12 mei naar het Phutthamonthon-ziekenhuis in Nakhon Pathom gebracht voor behandeling, aldus een lokale krant.

De dokter diagnosticeerde de uitslag als een bacteriële huidinfectie en schreef zeven dagen orale antibiotica voor om het op te ruimen. De dokter maakte ook een afspraak voor de jonge majesteitsschennisverdachte om volgende week op 25 mei een dermatoloog te zien om indien nodig verdere behandeling te geven.

De uitslag van Yok jeukte en werd erger na de afspraak. De verpleegster beoordeelde haar symptomen op 17 mei opnieuw en adviseerde Yok om terug te gaan naar de dokter. Ze ging echter niet omdat ze gisteren op borgtocht was vrijgelaten.

Het detentiecentrum meldde dat het centrum gebruik maakt van grondwater. Er is een monitoringsysteem voor de waterkwaliteit en het water wordt voor gebruik gefilterd, aldus het centrum.

Het centrum verzekerde dat zowel het personeel als de kinderen in het centrum het water gebruiken en dat het centrum “zorgt voor de gezondheid van kinderen in overeenstemming met de maatregelen van het ministerie van Volksgezondheid”.

Bij haar vrijlating gisteren vertelde Yok de media dat ze 51 dagen in de gevangenis had doorgebracht en zich afvroeg of ze het verdiende om onder erbarmelijke omstandigheden te worden opgesloten.

Een 16-jarig meisje genaamd “May” [pseudoniem], een andere verdachte van majesteitsschennis, werd deze week op borgtocht vrijgelaten door een rechtbank in de provincie Phistanulok.

Naengnoi Asavakittkorn diende in november 2020 een klacht in tegen May en beschuldigde haar ervan de koning te belasteren in een Facebook-bericht.

Op dat moment was May slechts 14 jaar en een maand oud, waarmee ze volgens Thai Lawyers for Human Rights (TLHR) de jongste persoon was die ooit werd aangeklaagd wegens majesteitsschennis in Thailand.

In de afgelopen twee jaar zijn ten minste 21 activisten onder de 18 jaar gedagvaard wegens beschuldigingen van koninklijke smaad op grond van artikel 112.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Centraal-Thailand 
Bron: The Thaiger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!