16-jarig meisje in Thailand op borgtocht vrijgelaten na aanklacht majesteitsschennis

PHITSANULOK:- Een 16-jarig meisje uit Phitsanulok in Noord-Thailand, is op borgtocht vrijgelaten nadat ze werd beschuldigd van laster van de koninklijke familie. Daarmee is ze volgens Thai Lawyers for Human Rights, het TLHR, de jongste persoon die ooit is aangeklaagd op grond van artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht. Het vermeende misdrijf werd gepleegd toen het meisje 14 jaar oud was en alleen bekend is onder haar nickname “May”.

Politieonderzoekers beweren dat May op 18 november 2020 opmerkingen op Facebook heeft geplaatst die werden gezien als een belediging voor Zijne Majesteit de Koning. Naengnoi Asavakittikorn, een lid van een steungroep voor cyberpesten, las het bericht en gaf deze door aan de politie. May werd op 4 juni 2021 opgeroepen voor verhoor, aanvankelijk als getuige aangezien er nog geen formele aanklacht was ingediend.

Na te zijn ondervraagd, meldde May dat ze zich buitengewoon bezorgd voelde en politieagenten in burger in de buurt van haar huis en school observeerde. Uiteindelijk verliet ze de school en verhuisde naar Bangkok. Deze week reisden May en haar ouders vanuit Bangkok om een ​​nieuwe dagvaarding te volgen op het provinciale politiebureau van Phitsanulok, waar ze alle beschuldigingen ontkende. 

Later die dag verscheen ze voor de Jeugd- en Familierechtbank van Phitsanulok, waar de politie haar verzocht om aan te houden, maar geen bezwaar maakte tegen borgtocht. De rechtbank verleende borgtocht en May werd vrijgelaten op borgtocht van 20.000 baht van haar ouders, zo meldde de Bangkok Post.

Volgens het TLHR behoord May tot één van de 19e minderjarigen die sinds 2020 is aangeklaagd op grond van artikel 112. Vier van hen waren jonger dan 15 jaar op het moment van de vermeende misdaden, 15 waren tussen de 15 en 18 jaar oud.

In een bijzonder schokkend geval zat een tiener uit Bangkok, geïdentificeerd als Thanalop alias”Yok”, onlangs zijn 50e dag uit in een jeugdgevangenis in Nakhon Pathom. De Centrale Jeugd- en Familierechtbank gaf vorige week een verklaring af waarin ze kritiek uitte op haar detentie en zei dat de moeder van het meisje niet kwam opdagen voor haar borgtocht, wat leidde tot haar verlengd verblijf in het beroep’s opleidingscentrum voor meisjes in de jeugdgevangenis van Ban Pranee .

De beschuldigingen van Yok leidden op 10 mei tot een gewelddadig protest op het politiebureau van Samran Rat, waar demonstranten het gebouw vernielden en slaags raakten met de politie, resulterend in negen arrestaties. Zeven mannen en twee vrouwen werden berecht op beschuldigingen van onder meer het beschadigen van openbare eigendommen en werden vervolgens op borgtocht vrijgelaten.

Volgens de TLHR zijn op 30 april van dit jaar 1.902 mensen vervolgd voor politieke participatie en meningsuiting sinds het begin van de pro-democratische protesten van Free Youth in juli 2020. Hiervan zijn er ten minste 242 beschuldigd van smaad en 130 van opruiing.

De lezers  worden dringend verzocht geen opmerkingen in te dienen die juridische geschillen kunnen veroorzaken, waaronder lasterlijk, vulgair of gewelddadig taalgebruik, verkeerd gespelde namen,  citaten zonder bron of iets dat kritisch wordt geacht over de monarchie te plaatsen.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!