Het lontje voor het jaarlijkse Rocket Festival in Noordoost-Thailand sist het toerisme toe om te komen

NOORDOOST-THAILAND:- De lucht in de Isaan is elk jaar van mei tot juli bezaaid met grijze rooksporen, terwijl de lokale bevolking bamboeraketten (Bang Fai) afvuren om de regengoden wakker te maken. Deze festivals worden voornamelijk in het noordoosten van Thailand en Laos gevierd, waar de bevolking tijdens het Bun Bang Fai-raketfestival allerlei projectielen de lucht instuurt om regen op te wekken, meestal beginnen deze activiteiten in de maand mei.

“Bun” betekent verdienste, terwijl “bang” verwijst naar de gigantische bamboe-lichamen van de raketten. “Fai” (vuur) is wat er gebeurt wanneer lonten worden aangestoken en de vonken het buskruit doen ontbranden dat erin zit.

Het festival biedt ook explosies van muziek, dans en lokale optochten, maar de sterren van de show zijn ongetwijfeld de zelfgemaakte raketten, waarvan de grootte en stijl van dorp tot dorp verschillen.

Volgens de lokale folklore worden bang fai de hemel in gelanceerd om Phaya Thaen, of de god van de hemel, te verzoeken regen voor het rijstplantseizoen te laten plenzen.

De dorpelingen geloven dat Phaya Thaen – ook bekend als King Toad – de macht over de regen, wind en lucht heeft en dat hij menselijke eerbetoon moet krijgen voordat hij een flinke bui veroorzaakt. Elk dorp dat vergeet hem te vermaken met het jaarlijkse raketbombardement, riskeert droogte en mislukte oogsten in het komende seizoen.

Hier wat leuke aanraders van uw nieuwsbeer om Bun Bang Fai te vieren

Een gegeven mag u niet vergeten, de provincies in het noordoosten hebben elk hun eigen unieke manier om het festival te vieren, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: gigantische raketten worden gelanceerd naar verrassend grote hoogten.

YASOTHON
Yasothon staat bekend om het organiseren van enkele van de meest opmerkelijke Bun Bang Fai-festivals in dorpen aan de oevers van de rivier de Chi.

Het epicentrum van de festiviteiten van dit jaar is Phaya Thaen Park in het district Muang, waar een schoonheidswedstrijd en muziekoptredens dit weekend de opwarmers zijn voor de reuzenraketcompetitie 

Het toezicht op de gebeurtenissen is King Toad zelf, vereeuwigd als een vijf verdiepingen tellende toeristische attractie in het Phaya Kan Khak Museum in het park. Het park is elke dag geopend behalve op dinsdag en heeft ook een gigantische Naga-grot en andere attracties die de culturele bezienswaardigheden van de provincie vieren.

KALASIN
Het raketfestival wordt al meer dan 150 jaar gevierd in een dorp in Kalasin.

Het dorp in het subdistrict Kudwa, bewoond door de Phu Thai-etnische groep, lanceert vandaag 20 mei de festiviteiten van dit jaar. Activiteiten omvatten een parade van Phu Thai in al hun traditionele opsmuk, met als hoogtepunt het aftellen naar de ontploffing.

KHON KAEN
De op twee na grootste stad in Isaan haalde de krantenkoppen in 2018 toen de lokale bevolking lanceerde wat misschien wel de krachtigste bang fai ooit is, boordevol 120 kilogram kanonkracht. Het festival werd de afgelopen jaren echter afgelast vanwege Covid.

Verwacht volgend weekend (27-28 mei) feestvieringen met een knaller op het belangrijkste lanceerplatform buiten het Kranuan-districtskantoor.

SI SA KET
Si Sa Ket slaagt erin om zijn vermaarde traditie van het maken van zijde te verweven met het jaarlijkse Bung Bang Fai-festival.

Het ‘Bun Bang Fai and Silk’-evenement in het Bueng Bun-district bestaat uit een schoonheidswedstrijd, modeshows en een parade voordat de raketten de lucht in worden geschoten.

ROI ET
De traditionele Bung Bang Fai-parade in het district Suvarnabhumi staat bekend als een van de mooiste van het land. Maar in het naburige Phanom Phrai-district worden de raketten daadwerkelijk gelanceerd.

Dit jaar vinden de vieringen plaats rond het Muang Suvarnabhumi-monument tussen 27 mei en 4 juni.

Het Rocket Festival wordt ook in andere delen van het land waar de oorspronkelijke bewoners van de Isaan zich hebben gevestigd. Pas op voor vuurwerk en optochten in Nakhon Sawan, Uthai Thani, Phetchabun en Narathiwat.

Olleke Bolleke in Noordoost-Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!