Het Bajrasudha Gajanurak Project in Thailand, een koninklijk elixer om wilde olifanten bij te staan

THAILAND:- Het Bajrasudha Gajanurak-project is ontstaan ​​uit een bezorgdheid van Zijne Majesteit Koning Maha Vajiralongkorn en Hare Majesteit Koningin Suthida, die kennis hadden genomen van het conflict tussen lokale gemeenschappen en wilde olifanten nadat de pachyderms landbouwgrond en huizen binnendringen om voedsel te zoeken dat anders ontoereikend was in hun  natuurlijke leefomgeving.

De beperkte voedselbronnen hebben wilde olifanten tot een dergelijk gedragspatroon gedwongen, wat risico’s met zich meebrengt voor zowel de olifanten als de mensen, met name in vijf oostelijke provincies van Thailand, namelijk Chachoengsao, Chonburi, Rayong, Chanthaburi en Sakaew.  

Om de succesvolle uitvoering van dit project te verzekeren, hebben Hunne Majesteiten Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Bajrakitiyabha aangesteld als voorzitter van het Comité voor het Bajrasudha Gajanurak-project en het project op 2 augustus 2019 onder koninklijke bescherming aanvaard.

Hoewel de naam van het project letterlijk betekent “een elixer dat olifanten versterkt om zo sterk te zijn als een diamant”, richt het ware doel van het project zich evenzeer op het welzijn van zowel wilde olifanten als mensen, alsmede het vinden van een evenwicht waar beide soorten comfortabel kunnen naast elkaar leven.

Het project heeft ook tot doel een natuurlijke omgeving te creëren waar lokale mensen en de dikhuiden hulpbronnen kunnen delen in nabijgelegen habitats, door middel van veilige, duurzame en praktische oplossingen die door de gemeenschappen zelf kunnen worden onderhouden.  Het wil voortbouwen op het levenslange werk van Zijne Majesteit Koning Bhumibol Adulyadej De Grote en Hare Majesteit Koningin Sirikit De Koningin-moeder, op het behoud van natuurlijke hulpbronnen en verbetering van de levensstandaard voor gemeenschappen die grenzen aan bossen in de genoemde vijf oostelijke provincies.

Om dit streven te realiseren zijn de bosgebieden in de vijf oostelijke provincies opgedeeld in drie zones.  De zoneringsbenadering creëert een duurzame oplossing voor het naast elkaar bestaan ​​van mensen en dieren in het wild, aangezien natuurlijke scheidingen naadloze overgangen tussen de twee werelden mogelijk maken.  

Daardoor wordt het risico op mogelijke confrontaties tussen de twee soorten aanzienlijk verminderd en beheersbaar.  De zones omvatten een beschermd bosgebied als natuurlijke verblijfplaats voor wilde olifanten, een buffer- of tussenzone voor zowel dieren als mensen, en een gemeenschapszone.  

Sinds de start van het project zijn zorgvuldige actieplannen uitgevoerd en deze kunnen onder deze LINK verder gelezen worden.

Olleke Bolleke in Thailand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!