Het administratief centrum voor de Covid19 beheersing, het CCSA, vergaderd vandaag of nooddecreet in Thailand moet worden beëindigd 

BANGKOK:- Een vergadering van vandaag zou kunnen beslissen of het al lang bestaande nooddecreet van Thailand moet worden beëindigd…….of niet. Het administratief centrum voor de Covid19 beheersing, het CCSA, komt vandaag bijeen, waarin het operatiecentrum van covid19 naar verwachting de intrekking van het decreet vanaf 1 oktober zal voorstellen. 

De secretaris-generaal van de Nationale Veiligheidsraad en het hoofd van het operatiecentrum zeiden gisteren dat leden  zijn het erover eens dat er sprake is van een gestage verbetering van de algemene omstandigheden.  Dergelijke omstandigheden geven aan dat het aantal Covid-infecties is afgenomen en dat ook de sterfgevallen als gevolg van het virus volgen.

Nu zal het operatiecentrum voorstellen om het decreet op te lossen dat van kracht is sinds 2020, toen de pandemie in het land toesloeg.  Als de intrekking wordt goedgekeurd, wordt ook de CCSA ontbonden.  Het domino-effect zou dan beginnen als andere instanties onder de CCSA zouden worden ontbonden.

Het Nationaal Comité voor Overdraagbare Ziekten zou dan de behandeling van de Covid19 situatie overnemen.  De NSC-chef verzachtte geruchten dat de intrekking van het decreet iets te maken had met het feit dat Thailand in november gastheer zal zijn van de Asia Pacific Economic Cooperation Summit.  In plaats daarvan verwees de chef naar de algemene situatie van het land als dingen die weer normaal worden.

Tijdens de pandemie werd het decreet maandelijks vernieuwd.  Maar het kreeg veel kritiek van degenen die zeiden dat het decreet werd gebruikt als een truc om de absolute controle over het land door premier Prayut Chan-o-cha te laten gelden.  Op straat braken protesten uit toen steeds meer burgers het niet eens waren met de redenering achter het decreet.

Slechts een paar dagen geleden hief de regering het verbod op voor buitenlandse bezoekers die besmet zijn met Covid om het land binnen te komen.  Nu mogen besmette personen Thailand binnenkomen zonder dat er een test- of vaccinatiebewijs nodig is.  Voor degenen die besmet blijken te zijn, moeten ze zich houden aan de aanbevelingen van sociale afstand, handen wassen en het vermijden van drukke plaatsen gedurende een periode van vijf dagen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Bangkok Post 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!