Herinnering aan het gruwelijke voorval van 6 oktober, 46 jaar geleden in Thailand 

BANGKOK:- Vandaag, donderdag, 46 geleden wordt gemarkeerd door de moord op studenten door politie en ultranationalistische troepen tijdens een politieke botsing op 6 oktober 1976, ook wel bekend als het evenement van 6 oktober. 

Thais in het hele land herinneren zich de gebeurtenis als een van de ergste bloedbaden in de politieke geschiedenis. Het bloedbad volgde op een rel waarbij duizenden studenten en bezorgde burgers zich verzamelden aan de Thammasat Universiteit en het nabijgelegen Sanam Luang-plein om te protesteren tegen de terugkeer van de voormalige militaire dictator Khun Thanom Kittikachorn naar Thailand vanuit Singapore. 

Daarvoor wierp een opstand op 14 oktober 1973 het impopulaire regime van Thanom omver, waardoor hij gedwongen werd Thailand te ontvluchten naar het buurland. 

Op 7 september 1976 hield een groep politieke activisten een bijeenkomst aan de Thammasat University om de mogelijkheid van Thanoms terugkeer en de impact ervan op vrede en orde te bespreken. Op 24 september werden Wichai Ketsriphongsorn en Chumphon Thummai, twee arbeidersactivisten uit Nakhon Pathom, die anti-Thanom-posters ophingen, aangevallen en doodgeslagen. Hun lichamen werden op gruwelijke wijze opgehangen aan een poort in het hoofddistrict van de provincie, dat later bekend werd als de “Bloedpoort”.

Op 28 september kwamen meer dan 10.000 mensen bijeen aan de Chulalongkorn Universiteit in het Pathum Wan-district van Bangkok om te protesteren tegen de terugkeer van Thanom. De betogers, bestaande uit studenten en het grote publiek, besloten op 3 oktober naar de Thammasat Universiteit in het district Phra Nakhon te verhuizen en kondigden later aan dat ze zich op 6 oktober overdag zouden verspreiden. 

Op 6 oktober om 5.30 uur gebruikte de politie echter oorlogswapens, waaronder aanvalsgeweren, granaatwerpers, anti-pantserpatronen en granaten, om de demonstranten te bestrijden. De demonstranten probeerden zich verwoed te verdedigen, maar werden snel verslagen. 

Rechtse paramilitairen lynchten ook vluchtende demonstranten, die naar verluidt waren aangevallen, beroofd, seksueel misbruikt, neergeschoten, levend verbrand of doodgeslagen. Zelfs sommigen die zich al hadden overgegeven, werden niet gespaard. 

Verschillende bronnen beweerden dat meer dan 100 mensen stierven door toedoen van het leger, de politie en paramilitaire troepen, wat in tegenspraak is met het regeringsrapport waarin staat dat 46 personen zijn omgekomen. 

Het rapport zei ook dat 167 demonstranten die dag gewond raakten en 3.094 werden gearresteerd. Nu, elk jaar op 6 oktober, brengen familieleden van de slachtoffers, vertegenwoordigers van politieke partijen en verschillende organisaties verdienste en leggen kransen en bloemen bij het gedenkteken van 6 oktober 1976 op de Tha Pra Chan campus nabij de Thammasat Universiteit.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation 
Content: Olleke Bolleke in Bangkok 
Bron: The Nation

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!