Groep Thaise mediaorganisaties vraagt de regering om zich aan de uitspraak van de rechtbank te gehoorzamen aangaande het spreekverbod

BANGKOK:- Zes mediaorganisaties riepen gisteren de Thaise regering op om gehoor te geven aan de uitspraak van de burgerlijke rechtbank tegen een verbod van de premier op de media.  De rechtbank deed de uitspraak in verband met het nooddecreet en andere regelingen die de vrije pers in de weg zouden kunnen staan.

De groep, bestaande uit de National Press Council of Thailand, de News Broadcasting Council of Thailand, de Thai Journalists Association, de Thai Broadcast Journalists Association, de Online News Providers Association en de National Union of Journalists, Thailand, vertelde dat de regering verplicht is om het bevel van de rechtbank op te volgen en te overwegen of andere regelgeving de vrijheid van meningsuiting mogelijk maakt tijdens de Covid19 pandemie.

De burgerlijke rechtbank in Bangkok heeft vrijdag een uitspraak  uitgevaardigd tegen het bevel van de premier tegen de media dat op 30 juli j.l. van kracht werd.

De rechtbank zei dat een verordening die “de verspreiding van informatie die mensen bang kan maken” verbiedt, te dubbelzinnig en ruim van opzet was, wat leidde tot onnodige beroving van de rechten en vrijheden van mensen.

Het gerechtelijk bevel was een reactie op een verzoekschrift ingediend door 12 online media en mensenrechtenadvocaten die beweerden dat het bevel een bedreiging vormt voor nauwkeurige media-aandacht en vrijheid van meningsuiting.  

De zes mediaorganisaties herhaalden ook hun eis aan de regering om de 29e aankondiging die op grond van het nooddecreet is uitgegeven, in te trekken omdat het een inbreuk op de persvrijheid betreft.

Ondertussen zei vice-premier Wissanu Krea-ngam dat de regering bereid is het bevel op te volgen, maar weigerde te reageren op de vraag of de regering een vergissing had begaan.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: foto ter illustratie
Vertaling: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok post 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!