Gezondheidsminister Anutin verdedigt zijn beslissingen in zijn strijd tegen het Covid19 virus

BANGKOK:- Op de eerste dag van het vierdaagse wantrouwen-debat, waar meerdere kabinetsleden en premier Prayut Chan-o-cha voor een motie van wantrouwen staan, sprak minister van Volksgezondheid, Khun Anutin Charnvirakul ’s avonds ter verdediging van zichzelf en bovendien in lof over competente aanpak van de Covid19 crisis door de overheid.

De minister vertelde over zijn inspanningen om het virus te bestrijden en om vaccins te kopen en schetste een rooskleurig beeld van de strategie en het succes van de regering.  Khun Anutin herhaalde zijn verdediging van Thailands afhankelijkheid van het Sinovac-vaccin, ondanks het snelle verlies van werkzaamheid en de ineffectiviteit ervan tegen de Delta-variant die nu de overgrote meerderheid van Covid19 infecties in het land uitmaakt.

Anutin beweerde ook dat er geen corruptie was sinds hij minister werd, en dat hij geen geld van de openbare middelen heeft verspild of voor zichzelf heeft overgeheveld, maar dat Thailand enorm heeft geprofiteerd van de warme relatie met China.

Thailand’s afhankelijkheid van Sinovac is vaak onder vuur komen te liggen, maar Anutin kwam ter verdediging van het in China gemaakte vaccin en zei dat het een product van hoge kwaliteit was dat zeer effectief is.  Hij benadrukte dat de opkomst van de Delta-variant, waartegen het Sinovac-vaccin niet erg effectief is, noch zijn schuld, noch de schuld van Sinovac is.

Toch verzekerde hij dat Thailand zich geen zorgen hoeft te maken als het gaat om vaccins, en zei dat hun ruime aanbod mensen vertrouwen zou moeten geven.  Hij zei dat het land tegen eind 2021 140 miljoen vaccins zal hebben, genoeg om 90% van de mensen in Thailand te vaccineren en dat de voorraden in 2022 voldoende zullen zijn zolang AstraZeneca de productie in eigen land voortzet.

Verder ging Anutin in op kritiek op prijzen en transacties met China en zei dat Sinovac de snelste optie was om vaccins Thailand binnen te krijgen en dat alle financiële transacties transparant waren.  Hij zei dat hoewel de eerste batch vaccins $ 17 per stuk kostte, ze snel onderhandelden over steeds lagere prijzen tot $ 8,90 bereikten.

Tijdens de verdediging van zijn ambtstermijn als minister van Volksgezondheid zei Anutin dat zijn werk, evenals dat van de regerende partij en premier Prayut, eerlijk en transparant was.  Hij zei dat ze hun werk rechtvaardig deden en allemaal in het belang van het Thaise volk

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron:  ASEAN Nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!