Duizenden politieagenten, watertrucks en prikkeldraad wachten vandaag bij het parlement in Bangkok de pro-democratische demonstranten op

~ERGENS EEN ZWAAR HOOFD IN HEBBEN~
(Sombere vooruitzichten)

BANGKOK:- Duizenden politieagenten van meerdere eenheden zullen vandaag in Bangkok en Thailand rond het parlement in Bangkok aanwezig zijn, waar een debat over wantrouwen wordt gehouden door de Thaise regering. Een groep pro-democratische demonstranten heeft aangekondigd daar 17:00 uur een bijeenkomst te houden.

Volgens de organisatoren van de komende demonstratie, die de naam MOBfest gebruiken, zal de bijeenkomst vreedzaam verlopen en is het een kans voor degenen die een probleem hebben met de huidige regering om hun stem te laten horen.  De demonstranten zin. ook aangemoedigd om potten en pannen mee te nemen, een tactiek die momenteel op grote schaal wordt gebruikt in het nabijgelegen Myanmar om te protesteren tegen een militaire staatsgreep.  Morgen staat een groter protest gepland, de voorgestelde laatste dag van het debat over de afkeuring van het Parlement.

De Thaise politie waarschuwt ondertussen voortdurend dat bijeenkomsten en demonstraties momenteel tegen een nooddecreet zijn om het coronavirus Covid-19 te beheersen, dat alle massabijeenkomsten verbiedt.  

Bovendien heeft de Bangkok Metropolitan Authority het parlement aangewezen als een “verboden zone”, die aanvullende wettelijke straffen zou kunnen opleggen bovenop strikte boetes en mogelijke gevangenisstraf voor schendingen van het nooddecreet.

Verschillende protestleiders, waaronder sommigen momenteel gevangen zitten wegens vermeende beschuldigingen van majesteitsschennis, zoals Arnon Nampa, een co-leider van de Ratsadorn Group, dringen er bij demonstranten op aan vreedzaam te zijn en geen wetshandhaving uit te lokken, politieapparatuur te vernielen, vuurwerk te gooien of te gebruiken  andere soortgelijke tactieken die kunnen leiden tot een politieoptreden.

Naar verluidt verklaarden andere protestleiders dat er bijeenkomsten zouden worden gehouden met demonstranten die de nadruk legden op niet-gewelddadige confrontatiemethoden en vreedzaam protest nadat recente protesten uitbraken in verspreide scènes van confrontaties en handgemeen, voornamelijk gedreven door wat protestleiders beschreven als “een extreem kleine minderheid van demonstranten.  “

Afgelopen weekend gebeurde dit nadat demonstranten van het Democratiemonument naar de buurt van het Grand Palace marcheerden, wat leidde tot verhitte straatconfrontaties met wetshandhavers.

Het hoofd van de nationale politie, generaal Damrongsak Kittiprapas, heeft naar verluidt 69 overheden, bestaande uit meer dan 10.000 agenten uit andere provinciale regio’s, gemachtigd om de politie van Bangkok te helpen met bescherming bij het parlement.  

Ze sluiten zich aan bij duizenden politie van Bangkok die is gemachtigd door generaal-majoor Piya Tawichai van politie.  Er zijn naar verluidt vanmorgen watertrucks het gebied binnengereden en als beschermende maatregel zijn prikkeldraad en andere barrières rond het Parlement geplaatst.

Ondertussen beweren sommige critici op sociale media dat het overweldigende machtsvertoon mogelijk meer problemen kan uitlokken dan ze op te lossen, erop wijzend dat de demonstranten in wezen vreedzaam zijn en alleen maar hun mening uiten.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u vertaald heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: khaosod
Vertaling: Olleke Bolleke in Bangkok 
Bron: khaosod.com 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!