Demonstranten van de Chana Rak Thin groep in Bangkok werden allesbehalve vreedzaam begeleid, zo een parlementslid

BANGKOK:- De demonstranten van Chana Rak Thin groep uit Songkhla die zich op 6 december voor het Government House hadden verzameld, werden behandeld in overeenstemming met de Wet op de openbare vergadering en het nooddecreet, zo beweerde generaal-majoor Nakarin Sukontawit, commandant van de oproerpolitie van Bangkok gisteren.

Hij maakte deze opmerking tijdens een vergadering in het parlement met de commissie voor de ontwikkeling van politiek, massacommunicatie en publieksparticipatie, evenals andere aanverwante instanties.

Nakarin zei dat de politie verantwoordelijk is om ervoor te zorgen dat mensen hun rechten gebruiken zonder anderen problemen te bezorgen.

“De politie zal in eerste instantie onderhandelen met demonstranten als ze objecten proberen te vernietigen, en zal alleen geweld gebruiken als demonstranten zich verzetten, maar in overeenstemming met de wet”, legde hij uit.

Hij voegde eraan toe dat er 37 demonstranten – 31 vrouwen en zes mannen – werden vastgehouden wegens vermeende overtreding van het nooddecreet, het blokkeren van het verkeer en het overtreden van de Communicable Disease Control Act tijdens de Covid-19-situatie.  De arrestanten werden de volgende dag vrijgelaten.

Nakarin zei ook dat de politie vermoedde dat opstandelingen zich bij de groep hadden aangesloten, hoewel hij niet zeker wist of ze deel uitmaakten van Barisan Revolusi Nasional Melayu Patani of niet.

Het parlementslid Amarat Chokpamitkul van de Move Forward-partij, die ook secretaris is van de commissie voor inlichtingenmelding, verwierp de beweringen en zei dat de politie uiterst agressief was tegen de demonstranten.

 “Naast de arrestatie van een oudere moslimvrouw en een 12-jarig kind, blokkeerde de politie ook de pers door camera’s te bedekken met schilden en flitslichten in hun ogen”, zo beweerde Khun Amarat.

Ze voegde eraan toe dat ze de politie zal aanklagen voor onrechtmatige daden op grond van artikel 157 van het Wetboek van Strafrecht.

Ongeveer 50 leden van de Chana Rak Thin-groep reisden helemaal vanuit de provincie Songkhla in het zuiden om te protesteren tegen de oprichting van het Chana Industrial Estate in hun geboortestad.  Ze eisen dat de overheid het project stopzet en eerst een strategische omgevingsanalyse (SMB) uitvoert.

Minister-president Anucha Nakasai zei dat de premier vice-premier Supattanapong Punmeechaow heeft aangesteld als hoofd van een commissie om het project te inspecteren en ervoor te zorgen dat agentschappen het SEA-onderzoek transparant uitvoeren.

Veel leden van de groep zien dit echter als een zet om tijd te winnen en hebben gedreigd terug te keren als de regering haar beloften niet nakomt.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation  
Content: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: The Nation 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!