De Zwartpuntrifhaaien keren terug naar maya bay in de andamanse zee voor de westkust van thailand

KRABI:- Olleke Bolleke las het verheugende nieuws dat er deze week zo’n 40 zwartpuntrifhaaien in het ondiepe water van de Maya-baai rondzwommen en dat terwijl zo’n 4.000 toeristen het witte zandstrand bezoeken dat wordt geflankeerd door torenhoge kliffen.

De haaienpopulaties zijn verbeterd sinds bijna alle haaien uit de baai werden verdreven door de toestroom van rondvaartboten en toeristen die de onbewoonde idylle bezochten, nog beroemder geworden door de verfilming van Leonardo Di Caprio’s thriller uit 2000 “The Beach”.

De haaien keerden terug na een toeristisch verbod en de pandemie hield tussen 2018 en 2022 alle bezoekers van de baai tegen.  De autoriteiten stonden toe dat het beperkte toerisme in 2022 werd hervat, en nu zeggen natuurbeschermers dat de haaienpopulaties weer afnemen, waardoor Maya Bay worstelt om een ​​evenwicht te vinden tussen het behoud van een ongerept ecosysteem en het levensonderhoud dat afhankelijk is van toerisme.  Maya Bay ligt op het eiland Phi Phi Leh in de Andamanse Zee voor de westkust van Thailand.

De maritieme onderzoeker, Khun Metavee Chuangcharoendee zei dat het eiland dankzij de pauze in het toerisme opnieuw fungeert als broedplaats voor jonge haaien.  Volgens de International Union for Conservation of Nature worden zwartpunthaaien, genoemd naar de kenmerkende zwarte kleur van hun rugvinnen en staarten, steeds zeldzamer in de Andamanse Zee en andere tropische gebieden als gevolg van overbevissing.  Khun Metavee wees erop dat een aantal factoren van invloed zijn op haaien rond het eiland Phi Phi Leh, waaronder seizoensgebonden bewegingspatronen en menselijke activiteiten zoals vissen.

Nu het aantal haaien al afneemt, willen autoriteiten en natuurbeschermers toeristen echter graag ontmoedigen om in de baai te zwemmen en de babyhaaien verdrijven die zich in het ondiepe water en de koraalriffen voor de kannibalistische volwassenen verbergen. 

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Zuid-Thailand 
Bron: NNT News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!