BANGKOK:- De familie van de voormalige hoofdcommissaris van het politiebureau van Nakhon Sawan heeft gisteren aan het Centraal Strafhof voor corruptie- en wangedragszaken laten weten dat hij afstand wil doen van zijn recht om in beroep te gaan tegen een uitspraak van de eerste rechtbank.
De moeder van kolonel Thitisan Utthanaphon, alias “Joe Ferrari”, vroeg de rechtbank om een bevel uit te vaardigen zodat hij aan zijn gevangenisstraf kan beginnen zonder te wachten op een uitspraak van het hoger beroep of de hoogste rechtbanken.
Op 8 juni veroordeelde de primaire rechtbank Thitisan en vijf andere agenten tot levenslange gevangenisstraf en nog eens tot vijf jaar gevangenisstraf, nadat ze hen vorig jaar hadden veroordeeld voor het ter dood martelen van een drugsverdachte.
De rechtbank hield kolonel Thitisan en de vijf verantwoordelijk voor de dood van Jirapong Thanapat, een drugsverdachte die vorig jaar van 4 tot 6 augustus op het politiebureau van Muang werd vastgehouden voordat hij stierf door verstikking.
De zaak haalde de krantenkoppen toen de bekende advocaat Sittha Biabungkerd een videoclip openbaarde van Thitisan en vijf andere politieagenten die deelnamen aan het bedekken van Jirapongs hoofd met een zwarte vuilniszak op het politiebureau. Op de clip was te zien dat het gezicht van Jirapong met een plastic zak bedekt was totdat hij bewusteloos raakte voordat de politieagenten hem naar een ziekenhuis brachten, waar hij dood werd verklaard.
De zeven verdachten worden vastgehouden in de Bangkok Remand Prison in afwachting van hun beslissing om al dan niet in beroep te gaan tegen de uitspraak. De zes andere verdachten moeten nog een beslissing nemen.
Thitisans moeder, khun Chantha zei dat haar zoon spijt had van wat hij had gedaan, zodat hij de uitspraak zou accepteren zonder ertegen in beroep te gaan.
De jongere zus van Thitisan zei dat haar broer de verantwoordelijkheid voor zijn daden wilde nemen, dus gaf hij er de voorkeur aan dat zijn gevangenisstraf onmiddellijk inging en later de familie van het slachtoffer een schadevergoeding zou betalen, zoals eerder overeengekomen.
Khun Sittha de advocaat liet op Facebook weten sceptisch te zijn, over het verzoek en bedenkt zich wat achter deze plotselinge omslag kan verschuilen.
“Ik geloof echt niet dat Joe echt spijt heeft omdat hij vorige maand intimiderende verklaringen tegen mij aflegde vanuit zijn gevangeniscel”, zo beweerde Sittha.
“Hij zei dat hij in de gevangenis zat omdat ik de videoclip openbaar had gemaakt. Hij besloot niet in beroep te gaan tegen de uitspraak en schadevergoeding te verstrekken omdat hij de zaak zo snel mogelijk wilde afronden, zodat hij later in aanmerking voor koninklijk pardon zou kunnen komen, aldus de advocaat.
Khun Sittha ging zelfs zo ver om te zeggen dat hij verwachtte dat Thitisan zou worden vrijgelaten na een gevangenisstraf van slechts 5-7 jaar.
“Anderen kunnen tot 15 jaar uitzitten, maar Joe zal slechts vijf tot zeven jaar gevangenisstraf krijgen, let maar eens op”, zo voegde advocaat Sittha aan zijn interview toe.
Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: The Nation
Content: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: The Nation